Ενότητα 3η: γνωρίστε τα τρόφιμα
Κεφάλαιο 19: η πέψη
Κεφάλαιο 22: το ψωμί
Ο Θεός είπε: «σας δίνω όλα τα φυτά με το σπόρο τους, όλα τα δέντρα που κάνουνε φρούτα με το σπόρο τους. Αυτή θα είναι η τροφή σας»
για τα βιογραφικά των συγγραφέων
Κεφάλαιο 20ο: οι αμυλούχες τροφές
Το άριστο καύσιμο. Οι αμυλούχες τροφές, για πολύ καιρό διωγμένες από το τραπέζι γιατί κατηγορήθηκαν ότι παχαίνουν, σήμερα συγκεντρώνουν ξανά τα φώτα της δημοσιότητας. Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι ο δρόμος προς την υγεία είναι στρωμένος από πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια και ψωμί.
Και οι πρωτεΐνες; Δεν είναι άλλο τόσο σημαντικές;
Αυτό που αντίθετα το αυτοκίνητο έχει πάνω από όλα ανάγκη είναι η καλύτερη δυνατή και καθαρή βενζίνη. Οι αμυλούχες τροφές είναι εκείνο το ισχυρό καύσιμο που επιτρέπει στον οργανισμό να λειτουργεί όπως πρέπει.
Τα λίπη είναι το απόθεμα ενέργειας που χρησιμοποιεί ο οργανισμός σε περίπτωση έλλειψης υδατανθράκων. Παρόλα αυτά, δεν είναι ένα καύσιμο τόσο αποδοτικό, είναι μόνο ένα καύσιμο δεύτερης επιλογής.
Τι είναι οι υδατάνθρακες;
Οι υδατάνθρακες είναι τα σάκχαρα και τα άμυλα που βρίσκονται στις τροφές. Σε πολλούς δεν είναι ξεκάθαρη η διαφορά μεταξύ ζάχαρων και άμυλου, και οι όροι απλοί υδατάνθρακες και σύνθετοι υδατάνθρακες προκαλούν ακόμα περισσότερη σύγχυση.
Γενικά, οι απλοί υδατάνθρακες είναι τα ζάχαρα (σάκχαρα) και οι σύνθετοι είναι τα άμυλα. Και τα δύο διασπώνται στο έντερο και απλοποιούνται σε γλυκόζη, που μεταφέρεται με το αίμα και χρησιμοποιείται σαν καύσιμο.
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά σα φυτικά τρόφιμα: δημητριακά, πατάτες, όσπρια και σε όλα τα παράγωγά τους, όπως ψωμί και ζυμαρικά.
Τα ζάχαρα, οι απλοί υδατάνθρακες, πέπτονται εύκολα και, αν απουσιάζουν φυτικές ίνες, φτάνουν στο αίμα σε λίγα λεπτά με μορφή γλυκόζης.
Η γλυκαιμία ανεβαίνει πολύ γρήγορα, όπως και το επίπεδο της ενέργειας. Αλλά η αύξηση της γλυκαιμίας προκαλεί την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας, που επαναφέρει τη γλυκαιμία σε κανονικά επίπεδα και συχνά χαμηλότερα από αυτά. Ακολουθεί μια πτώση της ενέργειας, με αδυναμία και πείνα. Η συνήθης αντίδραση είναι να φάμε ένα σνακ ή να πιούμε ένα ζαχαρωμένο ποτό για να λύσουμε το πρόβλημα.
Θα ήταν καλύτερο να φάμε ένα μήλο. Στη φυσική τους κατάσταση, σχεδόν όλα τα τρόφιμα που κυρίως περιέχουν υδατάνθρακες είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, που δεν πέπτονται αλλά είναι πολύ σημαντικές για την υγεία αφού απορροφούν νερό και μια υγρή μάζα στο πεπτικό σύστημα που επιβραδύνει την απορρόφηση των ζάχαρων.
Μια άλλη λύση είναι να τρώμε περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες, δηλαδή άμυλα, και αν είναι δυνατόν πλήρη. Αποτελούνται από μόρια πολύ μεγαλύτερα από τα ζάχαρα, που χρειάζονται μεγαλύτερους χρόνους για να αφομοιωθούν και για αυτό δεν προκαλούν απότομη αύξηση στη γλυκαιμία. Ακόμα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε πολλά μη επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα συμβάλουν στην εξομάλυνση των χρόνων πέψης και στην απορρόφηση των διάφορων θρεπτικών ουσιών.
Δε θα ήταν θαυμάσιο να τρώμε τροφές που μας κάνουν να αισθανόμαστε
καλά και χαρίζουν αξιοζήλευτη εμφάνιση; …και όσο περισσότερο τρώμε απ’ αυτά, τόσο περισσότερο να κερδίζουμε σε υγεία;
Και τότε τι πρέπει να τρώμε;
Στην πράξη
Αντίθετα με τις διαδομένες πεποιθήσεις, χρειαζόμαστε στη διατροφή μας περισσότερα άμυλα παρά πρωτεΐνες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, που περιέχονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα ζυμαρικά, όσπρια και τα δημητριακά, προσδίδουν καθαρή ενέργεια και αυξάνουν τη φυσική αντοχή. Μια δίαιτα που διαμορφώνεται με αυτές τις τροφές βοηθά να διατηρούνται ελαστικές οι αρτηρίες, μειώνει τα έξοδα για τις προμήθειες τροφίμων και βελτιώνει την κατάσταση της υγείας.
Η πατάτα είναι η βασίλισσα των αμυλούχων φυτών, είναι θρεπτική, νόστιμη και χορταστική. Σε λίγες δεκάδες λεπτών είναι δυνατόν να ετοιμάσουμε θαυμάσιες συνταγές με βάση αυτό το φανταστικό κόνδυλο.
Μα οι πατάτες δεν παχαίνουν;
1. με φακές:
μαγειρέψτε τες με κρεμμύδι και σκόρδο, βάλτε τες πάνω σε μια αχνιστή πατάτα και σερβίρετέ τες με πράσινη σαλάτα και ψωμί ολικής. Είναι ένα πιάτο που θα χορτάσει και τους πιο αχόρταγους.
Είναι εξαιρετική για τις πατάτες στο φούρνο, και βρίσκεται σε όλα τα εστιατόρια. Την επόμενη φορά, παραγγείλετε μια πατάτα στο λαδόχαρτο και αντί να σας τη σερβίρουν με βούτυρο ή τυρί, ζητήστε να σας φέρουν λίγη σάλτσα ντομάτας.
Κόψτε σε κομμάτια μια βραστή πατάτα, ρίξτε επάνω της διάφορα αρωματικά βότανα όποια εσείς θέλετε (ρίγανη, φασκόμηλο, ροζμαρίν, θρούμπι κλπ) και βάλτε την να ροδίσει στο φούρνο. Αν προσέχετε την υγεία σας είναι μια νόστιμη εναλλαγή αντί για τηγανιτές πατάτες.
Η πρόκληση
Societa’ Scientifica di Nutrizione Vegetariana, SSNV-Onlus, Italia
Dr. Hans Diehl,
1 σχόλιο:
ξάδερφε δες αυτό σε ενδιαφέρει
http://www.youtube.com/watch?v=e_69ti2ImtY
Δημοσίευση σχολίου