Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

αποφάσισε να είσαι υγιής, 16ο κεφάλαιο


Luciana Baroni [Λουτσιάνα Μπαρόνι]
Hans Diehl [Χανς Ντηλ]



ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΥΓΙΗΣ!

Η υγεία είναι αποτέλεσμα επιλογής, όχι της μοίρας


Ενότητα 2η: οι ασθένειες του τρόπου ζωής

Κεφάλαιο 6: η στεφανιαία νόσος
Κεφάλαιο 7: αντισταθείτε στην καρδιοπάθεια
Κεφάλαιο 8: η υπέρταση
Κεφάλαιο 9: η εγκεφαλική αποπληξία
Κεφάλαιο 10: ο καρκίνος
Κεφάλαιο 11: ο διαβήτης
Κεφάλαιο 12: η οστεοπόρωση
Κεφάλαιο 13: η αρθρίτιδα
Κεφάλαιο 14: η παχυσαρκία
Κεφάλαιο 15: το αλκοόλ
Κεφάλαιο 16: το κάπνισμα του τσιγάρου
Κεφάλαιο 17: η καφεΐνη
Κεφάλαιο 18: η νομιμοποιημένη κατάχρηση φαρμάκων


για τα βιογραφικά των συγγραφέων
βλέπε -->"εισαγωγή":

http://hellenicvegetarian.blogspot.com/2009/01/blog-post.html

Προειδοποίηση /Αποποίηση Ευθύνης: οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά τα κείμενα αποσκοπούν σε μια γενική πληροφόρηση και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές ή θεραπείες. Για οποιοδήποτε ειδικό ιατρικό ζήτημα, που αφορά συμπτώματα ή θεραπείες, παραπέμπουμε απευθείας στον ειδικό γιατρό της εμπιστοσύνης σας.


Κεφάλαιο 16ο: το κάπνισμα του τσιγάρου


Το πιο θανατηφόρο ναρκωτικό: το κάπνισμα είναι μια απειλή όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για την καριέρα. Στους άνεργους το νούμερο των καπνιστών είναι διπλάσιο από εκείνο των μη-καπνιστών. Ακόμα κι αν λίγοι το παραδέχονται, οι περισσότεροι εργοδότες, έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο υποψηφίους από τους οποίους ο ένας είναι καπνιστής, προτιμούν να προσλάβουν το μη-καπνιστή.


το κάπνισμα σκοτώνει τον ένα καπνιστή στους δύο


Μα δεν υπερβάλλουμε καμιά φορά σε σχέση με τους κίνδυνους του καπνίσματος;
Όχι, ποτέ και καθόλου! Στη Dow Chemicals, για παράδειγμα, έχει διαπιστωθεί ότι σε ένα χρόνο οι καπνιστές παρουσιάζουν 6 μέρες περισσότερες απουσίας και 8 ασθένειας σε σχέση με τους μη καπνιστές, με επιβάρυνση για την επιχείρηση 4,760 δολάρια το χρόνο για κάθε καπνιστή.
Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι το κάπνισμα είναι το ναρκωτικό που προκαλεί τα περισσότερα θύματα στον κόσμο. Οι καπνιστές στον κόσμο είναι 1,1 δισεκατομμύρια και, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι (1 κάθε 7 δευτερόλεπτα). Στην Ιταλία πεθαίνουν γύρω στις 85 χιλιάδες, 10 φορές περισσότεροι από όσους σκοτώνονται σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Και από αυτούς είναι περίπου 3,000 ακούσιοι καπνιστές, αυτοί που αναγκάζονται να αναπνέουν παθητικά τον καπνό.

Με ποιο τρόπο το κάπνισμα προκαλεί τον καρκίνο του πνεύμονα;
Οι αναπνευστικές οδοί είναι καλυμμένες με εκατομμύρια μικροσκοπικές τριχούλες, το επιθηλιακό τρίχωμα. Αυτές χρησιμεύουν σαν βούρτσες που εμποδίζουν την είσοδο της σκόνης, της πίσσας και άλλων ξένων σωμάτων σπρώχνοντάς τα βαθμιαία προς τα πάνω μέχρι να αποβληθούν από το σώμα.
Όταν εισπνέουμε τον καπνό, η δράση του επιθηλιακού τριχώματος επιβραδύνετε και σύντομο διάστημα σταματάει. Έτσι τα σωματίδια πίσσας του καπνού κατακάθονται στα τοιχώματα των αναπνευστικών οδών ερεθίζοντας τα κύτταρά τους. Με τον καιρό αυτός ο χρόνιος ερεθισμός ευνοεί την καρκινική του μετάλλαξη. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολλά χρόνια, αλλά όταν ο καρκίνος εμφανίζεται, αναπτύσσεται ασταμάτητα και γίνεται συνεχώς και πιο εκτεταμένος. Όταν γίνεται αντιληπτός, είναι συνήθως πολύ αργά.

Είναι ο καρκίνος του πνεύμονα η κύρια αιτία θανάτου για τους καπνιστές;
Όχι. Εκτιμήθηκε ότι το κάπνισμα ευθύνεται για το 30% των θανάτων από αρρώστιες που σχετίζονται με το κυκλοφορικό σύστημα, λόγω της συνδυασμένης δράσης της νικοτίνης και του μονοξειδίου του άνθρακα.
Η νικοτίνη συστέλλει τις πιο μικρές αρτηρίες αποστερώντας την καρδιά, τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες και άλλα ζωτικά όργανα από το οξυγόνο. Χαρίζει μια ευχάριστη αίσθηση ευεξίας, που είναι το κύριο θέλγητρο του καπνίσματος, που με τον καιρό οδηγεί σε εξάρτηση.
Το μονοξείδιο του άνθρακα εμποδίζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο, προκαλώντας ανεπαρκή αναπνευστική λειτουργία και ελλειμματική αντίσταση στην κούραση και επιταχύνοντας την αρτηριοσκλήρωση.


Το τσιγάρο είναι η μόνη ουσία που κυκλοφορεί νόμιμα στο εμπόριο που σκοτώνει όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.


Παθητικό κάπνισμα
Ακόμα και οι μη-καπνιστές, όταν εκτίθενται στον παθητικό καπνό, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σε συνάρτηση με την ένταση της έκθεσης. Στην Ιταλία, εκτιμάται ότι οι παθητικοί καπνιστές είναι περισσότεροι από 15 εκατομμύρια, από τους οποίους 1 στους 4 είναι κάτω από 14 χρονών.

Θάνατοι που οφείλονται στο παθητικό κάπνισμα κάθε χρόνο στην Ιταλία
87 αιφνίδιοι θάνατοι θηλαζόντων βρεφών
221 θάνατοι λόγω καρκίνου του πνεύμονα για συζύγους μη-καπνιστές
324 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα στο εργασιακό περιβάλλον
2,200 θάνατοι από καρδιοπάθειες

Σύνολο: 2,832 νεκροί

Είναι μια τρομακτική εικόνα, υπάρχουν και άλλες αρνητικές συνέπειες από το κάπνισμα;
Δυστυχώς υπάρχουν πολλές ακόμη.

1. όποιος καπνίζει είναι πολύ πιθανότερο να προσβληθεί από καρκίνο του στόματος, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του παγκρέατος, της κύστης, των νεφρών και του τράχηλου της μήτρας.

2. το κάπνισμα καταστρέφει προοδευτικά τα πνευμόνια προκαλώντας πνευμονικό εμφύσημα και θάνατο από ασφυξία. Στην Ιταλία είναι περίπου 18 χιλιάδες τα άτομα που κάθε χρόνο πεθαίνουν από αυτό το φοβερό θάνατο και για το 75% αυτών των θανάτων η αιτία είναι το κάπνισμα.

3. στους καπνιστές το έλκος του στομάχου και του δωδεκαδάχτυλου είναι πιο συχνό κατά 60%.

4. το κάπνισμα κλέβει ασβέστιο από τα κόκαλα επιταχύνοντας τη διαδικασία της οστεοπόρωσης.

5. το κάπνισμα κατά την κύηση παρεμβάλλεται στην κανονική ανάπτυξη του εμβρύου και αυξάνει κατά 35% τον κίνδυνο θανάτου μετά τη γέννηση.

Θάνατοι που οφείλονται στο κάπνισμα στον κόσμο: εκτιμήσεις και προβλέψεις (Π.Ο.Υ.)
1990: 3,300,000
1998: 4,000,000
2020: 8,200,000
2030: 10,000,000


όποιος καπνίζει έχει 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει κακοήθη νεοπλασία του πνεύμονα σε σχεση με έναν μη-καπνιστή

Το κάπνισμα σκότωσε στον κόσμο περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα το 1998 (ένα άτομα κάθε 7 δευτερόλεπτα). Ο Π.Ο.Υ. εκτιμά ότι το 2030 ο αριθμός αυτός θα ανεβεί στα 10 εκατομμύρια (ένας νεκρός ανά 3 δευτερόλεπτα). Στο δεύτερο μισό το ‘900, ο καπνός σκότωσε στον κόσμο 62 εκατομμύρια ανθρώπους, το αντίστοιχο των κατοίκων της Ιταλίας του σήμερα.


Ένας «βαρύς» καπνιστής μπορεί να ωφεληθεί σε κάτι σταματώντας το κάπνισμα;
Το 85% των περιπτώσεων καρκίνου της κύστης θα μπορούσε να αποφευχθεί απλά κόβοντας το κάπνισμα.
Η υγεία όποιου το σταματάει βελτιώνεται σχεδόν άμεσα. Αμέσως μόλις η νικοτίνη και το μονοξείδιο του εξαλείφονται, ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων μειώνεται αισθητά. Ο κίνδυνος καρκίνου μειώνεται πιο αργά με το χρόνο.
Αλλά υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα: μια αίσθηση προσωπικής νίκης, αυξημένη αυτοεκτίμηση, πιο καθαρή αναπνοή, αυξημένη ικανότητα να γευόμαστε τις γεύσεις, μεγαλύτερη φυσική αντοχή, καλυτέρευση της υγείας και την ενέργειας, αίσθηση ευεξίας και ελευθερίας από μια ενοχλητική και δαπανηρή κακιά συνήθεια (“vicio”, βίτσιο στα ιταλικά). Ακόμα, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να ευνοήσει καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες.

Παίζει κανείς με το θάνατο;
Ο κόσμος αντιδρά με παράλογο τρόπο σε ασήμαντους κινδύνους, υποτιμώντας πολύ σοβαρότερες απειλές. Για παράδειγμα, 1 καπνιστής στους 2 πριν ή μετά θα πεθάνει από κάποια αρρώστια που προκλήθηκε από το κάπνισμα. Όποιος καπνίζει χάνει κατά μέσο όρο 8,3 χρόνια από τη ζωή του, θυσιάζοντας 7 λεπτά ζωής για την ευχαρίστηση κάθε τσιγάρου που θα έχει καπνίσει. Και όμως, πολλοί αντίθετα πανικοβάλλονται στην είδηση για την πιθανότητα 1 στο 1 εκατομμύριο να πεθάνουν από καρκίνο που οφείλεται σε χημικές ουσίες που περιέχονται στο νερό της βρύσης.
Είναι καιρός να συλλογιστούμε σε ρεαλιστική βάση. Η πιο μεγάλη χάρη που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας είναι να απελευθερωθείτε οριστικά από το βίτσιο του καπνίσματος και να ξαναρχίσετε να αναπνέετε καθαρό αέρα.


Το κάπνισμα σκοτώνει!

Το κάπνισμα ευνοεί πάνω απ όλα τις καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορους τύπους καρκίνου:

--> καρδιαγγειακές παθήσεις
Έμφραγμα: το 30% των θανάτων από το στεφανιαία νόσο οφείλεται στο κάπνισμα.
Εγκεφαλική αποπληξία: το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για το 25% των περιπτώσεων που αναφέρονται κάθε χρόνο.
Περιφερική αρτηριοπάθεια: το 90% των κυκλοφορικών προβλημάτων των άκρων πλήττουν τους καπνιστές.

--> καρκίνος
Των πνευμόνων: το 90% των περιπτώσεων οφείλεται στο κάπνισμα.
Της κύστης και των νεφρών: είναι 3 φορές πιο συχνός στους καπνιστές.
Του στόματος, λάρυγγα και οισοφάγου: από 2 ως 25 φορές πιο κοινός ανάμεσα στους καπνιστές.


Έμποροι θανάτου: τα τελευταία 5 χρόνια οι Αμερικανοί παραγωγοί προϊόντων καπνού έχουν σχεδόν τριπλασιάσει τις εξαγωγές. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ασία έγινε ένα νέο στρατόπεδο εξόντωσης.


στην πράξη

Κάθε χρόνο γίνονται καπνός πάνω από 15 δισεκατομμύρια τσιγάρα. Ο καπνός είναι το ναρκωτικό που σκοτώνει τους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο, έναν κάθε 7 δευτερόλεπτα. Η μεγαλύτερη χάρη που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας είναι να κόψετε το κάπνισμα.

Μπορείτε να τα καταφέρετε!

Κόψτε το βίτσιο
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε για να νικήσετε οποιαδήποτε κακιά συνήθεια είναι να αποφασίσετε να αλλάξετε. Δε φτάνει όμως μόνο να το αποφασίσετε ή να σκέφτεστε τι θα κάνετε. Για να διακόψετε την κακιά έξη του καπνίσματος πρέπει να δράσετε αμέσως.

Γιατί να σταματήσετε το κάπνισμα
Ορίστε ορισμένοι λόγοι που έπεισαν εκατομμύρια άτομα να κόψουν το κάπνισμα:

1. είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε υγιείς και για να ζήσετε περισσότερο

2. μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και καρκίνου των πνευμόνων, του στόματος, λαιμού, παγκρέατος, κύστης, νεφρών και τραχήλου της μήτρας.

3. μειώνει τον κίνδυνο πνευμονικού εμφυσήματος και οστεοπόρωσης.

4. εξαλείφει τον κίνδυνο παθητικού καπνίσματος στην οικογένεια.

5. μειώνει τον κίνδυνο τα παιδιά ή τα εγγόνια να «κολλήσουν» την κακιά έξη.

6. ξαναδίνει φρέσκια αναπνοή, πιο λευκά δόντια και πιο νεανικό δέρμα.

7. μειώνει τις μέρες ασθένειας και αυξάνει τη φυσική αντοχή.

8. μειώνει τα ιατρικά και ασφαλιστικά έξοδα.

Ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχιστεί, μακραίνοντας όσο ανακαλύπτονται νέες βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.



Σχεδόν τα πάντα μπορεί κανείς να κερδίσει ξεκόβοντας με το κάπνισμα: περισσότερα χρόνια ζωής, καλύτερη υγεία, περισσότερη ζωτικότητα, λιγότερα ιατρικά έξοδα… … και ο αέρας είναι πιο καθαρός, το φαγητό έχει περισσότερη γεύση, το πορτοφόλι είναι πιο γεμάτο και η ζωή μεγαλύτερη και με περισσότερη υγέια!


Dr.ssa Luciana Baroni,
Societa’ Scientifica di Nutrizione Vegetariana, SSNV-Onlus, Italia
Dr. Hans Diehl,
Lifestyle Medicine Institute, Loma Linda, Ca, USA

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ena megalo bravo, einai mallon poly ligo!!!