Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

αποφάσισε να είναι υγιής, 15ο κεφάλαιο


Luciana Baroni [Λουτσιάνα Μπαρόνι]
Hans Diehl [Χανς Ντηλ]



ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΥΓΙΗΣ!


Η υγεία είναι αποτέλεσμα επιλογής, όχι της μοίρας



Ενότητα 2η: οι ασθένειες του τρόπου ζωής


Κεφάλαιο 6: η στεφανιαία νόσος
Κεφάλαιο 7: αντισταθείτε στην καρδιοπάθεια
Κεφάλαιο 8: η υπέρταση
Κεφάλαιο 9: η εγκεφαλική αποπληξία
Κεφάλαιο 10: ο καρκίνος
Κεφάλαιο 11: ο διαβήτης
Κεφάλαιο 12: η οστεοπόρωση
Κεφάλαιο 13: η αρθρίτιδα
Κεφάλαιο 14: η παχυσαρκία
Κεφάλαιο 15: το αλκοόλ
Κεφάλαιο 16: το κάπνισμα του τσιγάρου
Κεφάλαιο 17: η καφεΐνη
Κεφάλαιο 18: η νομιμοποιημένη κατάχρηση φαρμάκων


για τα βιογραφικά των συγγραφέων
βλέπε -->"εισαγωγή":
http://hellenicvegetarian.blogspot.com/2009/01/blog-post.html


Προειδοποίηση /Αποποίηση Ευθύνης: οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά τα κείμενα αποσκοπούν σε μια γενική πληροφόρηση και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές ή θεραπείες. Για οποιοδήποτε ειδικό ιατρικό ζήτημα, που αφορά συμπτώματα ή θεραπείες, παραπέμπουμε απευθείας στον ειδικό γιατρό της εμπιστοσύνης σας.



Κεφάλαιο 15ο: το αλκοόλ



Το ξεγέλασμα του (οινο-)πνεύματος: πρόσφατα εμφανίστηκαν στην αγορά κάποια καινούργια ποτά που μοιάζουνε αναψυκτικά, έχουν γεύση αναψυκτικού και πουλιούνται σαν αναψυκτικά: τα fruit cooler. Αλλά εδώ οι ομοιότητες τελειώνουνε, γιατί ένα μπουκάλι από αυτά περιέχει περισσότερο αλκοόλ και θερμίδες από μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί.

Είναι αυτά τα νέα «αναψυκτικά» με την τόσο ελκυστική και αθώα εμφάνιση!
Αυτό ακριβώς είναι το τέχνασμα. Προσφέρονται σε μια γκάμα χρωμάτων που ο κόσμος συνδέει με τους χυμούς φρούτων. Πραγματικά, στην ετικέτα τονίζεται έντονα η περιεκτικότητα σε φρούτα ή χυμούς, ακόμα κι αν σε πολλές περιπτώσεις δεν περιέχουν ούτε τη σκιά από αυτά, αλλά μόνο το άρωμά τους που έχει παραχθεί τεχνητά.
Το χειρότερο είναι ότι αυτά τα ποτά είναι γλυκά και αεριούχα και η γεύση του αλκοόλ είναι τόσο καλά κρυμμένη που αρέσουν και σε όποιους συνήθως αηδιάζουν ή αποφεύγουν το οινόπνευμα. Επιπλέον, εξωτερικά δεν παρουσιάζονται όπως τα άλλα αλκοολούχα ποτά αλλά σαν γλυκά αεριούχα ποτά.


Αλλά πρέπει να είναι τουλάχιστον λιγότερο επικίνδυνα από τα άλλα αλκοολούχα ποτά, έτσι δεν είναι;
Η πιο ανησυχητική άποψη του προβλήματος είναι ότι θέλουν να περάσουν σαν ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα οινοπνεύματος. Τίποτε πιο παραπλανητικό. Αυτά τα ποτά περιέχουν 5% αλκοόλ κατά όγκο. Η μπύρα, για να κάνουμε μια σύγκριση περιέχει κατά μέσο όρο 3,5%. Επιπλέον, επειδή πωλούνται σε φιάλες των 275 ml, υ ποσότητα οινοπνεύματος που καταναλώνεται πίνοντας ένα μπουκάλι ξεπερνάει εκείνη ενός ποτηριού κρασιού ή μιας μικρής φιάλης μπύρας.


Πια επίδραση έχουν αυτά τα ποτά στους νέους;
Οι έφηβοι, και ειδικά τα κορίτσια, ελκύονται πολύ από αυτά τα ποτά. Η εμφάνισή τους σε αιχμαλωτίζει, θυμίζει κάτι φρέσκο και ελαφρύ. Και μετά η γεύση τους αρέσει πολύ στους νέους.
Αλλά αποτελούν κίνδυνο, γιατί πίνονται με εξαιρετική ευκολία και αρκεί μια στιγμή για να περάσεις από μια λεμονάδα σε ένα από αυτά τα ποτά με γεύση λεμόνι, χωρίς να χρειάζεται να συνηθίσεις στη γεύση του αλκοόλ.


Αλκοόλ: διαθέσιμα στοιχεία:

1. η Ευρώπη έχει την πιο ψηλή μέση κατανάλωση αλκοόλ στον κόσμο: κατά κεφαλήν 7,3 λίτρα καθαρού οινοπνεύματος το χρόνο. Η Ιταλία τοποθετείται πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο με 7,7 λίτρα.

2. η συνολική κατανάλωση οινοπνεύματος στην Ευρώπη πραγματοποιείται με μπύρα (47%) , κρασί (42%) και «βαριά» (υπερ-)αλκοολούχα (11%).

3. στην Ιταλία, παραδοσιακά πάνω από το 80% της συνολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος γίνεται με κρασί. Η μέση κατανάλωση είναι 130 λίτρα το χρόνο το άτομο. Εντούτοις η κατανάλωση κρασιού και υπεραλκοολικών ποτών είναι σε ύφεση, ενώ αυξάνεται η κατανάλωση μπύρας.

4. οι βλάβες που προκαλούνται από το αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων των ατυχημάτων, αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη. Εκτιμάται ότι η κατανάλωση οινοπνεύματος ευθύνεται για το 9% όλων των παθολογιών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για κίρρωση του ήπατος, κάποιους τύπους καρκίνου, υπέρταση, εγκεφαλική αποπληξία και ορισμένες συγγενείς ανωμαλίες.

5. στην κατανάλωση αλκοόλ αποδίδονται το 40 με 60% όλων των θανάτων από βίαια αιτία, εσκεμμένων (εγκλημάτων) ή αθέλητων (ατυχημάτων).

6. έχει εκτιμηθεί ότι γύρω στο 50% των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων συσχετίζονται με το αλκοόλ.


Έτσι οι νέοι κινδυνεύουν να γίνουν ως ενήλικες αλκοολικοί;
Μερικοί νέοι είναι ήδη αλκοολικοί όταν φτάνουν στην ενηλικίωση, άλλοι είναι σε καλό δρόμο για να γίνουν. Αλλά είναι και το ότι αν δεν κάνουμε κάτι για να τους βοηθήσουμε τα πράγματα δε θα καλυτερέψουν από μόνα τους.
Αυτοί οι νέοι είναι περισσότερο επιρρεπείς στο κάπνισμα ή στην κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που απέχουν από τα οινοπνευματώδη. Η κατάχρηση αλκοόλ επιπλέον προδιαθέτει σε συμπεριφορές αυξημένου κινδύνου, για τους ίδιους και τους άλλους (αυτοκινητιστικά και εργατικά ατυχήματα, εγκληματικές συμπεριφορές).
Το οινόπνευμα ακόμα εξασκεί μεγάλη επίδραση στην υγεία. Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών ευνοεί την υπέρταση και έχει άμεση τοξική επίδραση στον καρδιακό μυ. Αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικής αποπληξίας, αιφνίδιου θανάτου λόγω αρρυθμίας και άλλων καρδιακών παθήσεων, συγγενούς καρδιακής ανεπάρκειας, ηπατικής κίρρωσης και για καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, του λαιμού, του οισοφάγου, του ήπατος και των μαστών. Αυξάνει τον αριθμό εισαγωγών σε νοσοκομείο. Μειώνει τα έτη δραστήριας ζωής των ατόμων που κάνουν χρήση και καταστρέφει τη ζωή των συγγενών και φίλων τους.
Ίσως τα πιο ανησυχητικά στοιχεία που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια είναι αυτά που σχετίζονται με τη γέννηση παιδιών με σωματικές και διανοητικές βλάβες λόγω της κατάχρησης αλκοόλ από τους γονείς τους.


Πως μπορούμε να προστατέψουμε τους νέους από το αλκοόλ;
Το να καταφέρουν οι νέοι σήμερα να μην πέσουν θέματα της εξάρτησης από το αλκοόλ ή τις ναρκωτικές ουσίες σήμερα είναι πιο δύσκολο παρά ποτέ. Και είναι τα χρόνια της εφηβείας εκείνα που το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς θα αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα και θα πρέπει να αποφασίσει τι κατεύθυνση θα πάρει. Κάθε μέρα οι εικόνες στις διαφημιστικές γιγαντοαφίσες, τα ιλουστρασιόν περιοδικά, στην τηλεόραση και σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες μεταδίδουν το μήνυμα ότι το να πίνεις δυνατά οινοπνευματώδη ποτά, λικέρ, απεριτίφ και μπύρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασκεδάσεις και να γίνεις αποδεκτός από τους άλλους.
Και η επίδραση των συνομήλικων είναι τεράστια.


Το μεγαλύτερο μέρος των νέων αλκοολούχων ποτών που απευθύνονται στην αγορά των νέων περιέχει περισσότερο αλκοόλ από μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί και σε μερικές περιπτώσεις δεν περιέχουν ούτε μια σταγόνα χυμού.


Μια σταγόνα αλκοόλ προσδίδει 7 θερμίδες


Παρόλα αυτά, οι νέοι του σήμερα μπορούν επίσης να τηρούν κριτική στάση για διάφορα θέματα. Η πλειοψηφία τους έχει πολύ ξεκάθαρες ιδέες του τι είναι σωστό ή λάθος, αλλά έχει ανάγκη και από σίγουρες κατευθυντήριες γραμμές που θα τους βοηθήσουν στις σωστές επιλογές που θα πρέπει να κάνουν.

1. το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι μια σωστή πληροφόρηση, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να πάρουν πληροφορίες από ανεξάρτητες, σοβαρές και αξιόπιστες πηγές. Για να είναι αποτελεσματική η επιμόρφωση πρέπει να αρχίζει νωρίς, ήδη από τις τάξεις του δημοτικού.
2. οι νέοι έχουν ανάγκη από υποστήριξη και ενθάρρυνση: το σχολείο, η εκκλησία, γνωστοί ενήλικες και οποιοσδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως θετικό μοντέλο αναφοράς μπορεί να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο. Είναι θεμελιώδες οι νέοι να συνηθίσουν να χρησιμοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους με εποικοδομητικό τρόπο, όπως με εργασίες μερικής απασχόλησης, με αθλητισμό, με εργόχειρα, ανάγνωση στις βιβλιοθήκες και συμμετοχή σε νεανικές οργανώσεις, όπως οι πρόσκοποι ή ομάδες εθελοντισμού.
3. αλλά η πραγματικά καθοριστική παράμετρος είναι το παράδειγμα των γονέων. Δεν υπάρχει κάτι που επηρεάζει περισσότερο τους νέους και οι στατιστικές το επιβεβαιώνουν. Εκείνοι που μεγαλώνουν σε οικογένειες όπου δε γίνεται χρήση αλκοόλ είναι πολύ λιγότερο επιρρεπείς στο να καταφύγουν σ' αυτό όταν ενηλικιωθούν.


«Η κατανάλωση αλκοόλ είναι σε άμεση σχέση με ότι χειρότερο υπάρχει στην κοινωνία μας: συγγενείς ανωμαλίες, αυτοκτονίες, βίαια εγκλήματα, εργατικά ατυχήματα, οικιακή και σεξουαλική βία, αρρώστιες, αλητεία και θάνατος. Το αλκοόλ είναι το κυρίως ναρκωτικό για άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Δε γνωρίζει φυλετικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς ή οικονομικούς φραγμούς».
Εθνικό Αμερικανικό Συμβούλιο
για το αλκοόλ και την εξάρτηση από τοξικές ουσίες


Πως το αλκοόλ βλάπτει τον οργανισμό

1. Εγκέφαλος: το αλκοόλ, ακόμα και σε μικρή ποσότητα, προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στα κύτταρα του εγκεφάλου. Κάποια πεθαίνουν, κάποια μεταλλάσσονται.
2. Καρδιά: αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, εγκεφαλικής αποπληξίας και βλάπτει τον καρδιακό μυ.
3. Πνεύμονες: καταστέλλει την αναπνευστική λειτουργία.
4. Αναπαραγωγικό σύστημα: στον άντρα, το οινόπνευμα μπορεί να βλάψει τα κύτταρα των όρχεων, προκαλώντας ανικανότητα, στείρωση και σε μερικές περιπτώσεις διόγκωση των μαστών. Στις γυναίκες, μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στον έμμηνο κύκλο και δυσλειτουργία των ωοθηκών. Ακόμα, το αλκοόλ είναι υπεύθυνο για συγγενείς βλάβες και για το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο.
5. Ήπαρ (συκώτι): αφού το συκώτι φιλτράρει το αλκοόλ που κυκλοφορεί στο αίμα, παθαίνει τις μεγαλύτερες βλάβες από οποιοδήποτε άλλο όργανο. Οι υπερβάλλουσες (επιπλέον) θερμίδες που προσδίδει το αλκοόλ εναποτίθενται στο συκώτι με μορφή λίπους, προκαλώντας ηπατική στεάτωση. Τα ηπατικά κύτταρα πεθαίνουν δηλητηριασμένα από το αλκοόλ. Τα νεκρά κύτταρα υποκαθίστανται από ένα ουλώδες ιστό, προκαλώντας την εμφάνιση της ηπατικής κίρρωσης.
6. Ανοσοποιητικό σύστημα: το αλκοόλ αποδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις μεταδοτικές ασθένειες και στον καρκίνο του μαστού.


Στην πράξη

Το αλκοόλ είναι σημαντικός παράγοντας για την κατάσταση της υγείας. Αυτό ισχύει και για τους νέους και για τους ενήλικες. Οι νέοι που μεγαλώνουν σε οικογένειες όπου δε συνηθίζεται η κατανάλωση αλκοόλ είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν κατάχρηση ως ενήλικες. Το παράδειγμα των γονέων κάνει τη μεγάλη διαφορά.


Το πιο διαδομένο ναρκωτικό στον κόσμο
Το αλκοόλ δεν είναι πρόβλημα μόνο για τους νέους: αποτελεί το κύριο πρόβλημα χρήσης ναρκωτικού στον κόσμο για όλες τις φάσεις της ηλικίας. Στις Η.Π.Α. βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά τον καπνό, ανάμεσα στα «πιο θανατηφόρα ναρκωτικά».
Παρά τους κινδύνους από το αλκοόλ, στις δυτικές κοινωνίες τα οινοπνευματώδη ποτά είναι στην άμεση διάθεση όλων και διαφημιστικά σλόγκαν στην TV, στις εφημερίδες και κατά μήκος των δρόμων, ασταμάτητα μας υπενθυμίζουν τις διάφορες μάρκες αλκοολούχων ποτών.


Αλκοόλ και διατροφή
Σε όλο το βιβλίο επαναλαμβάνουμε τη σημασία του να μην καταναλώνουμε βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα, που είναι πλούσια σε θερμίδες και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Και τα αλκοολούχα ποτά εντάσσονται σ’ αυτή την κατηγορία. 2 κουτάκια μπύρας, ή δύο ποτηράκια ουίσκι, για παράδειγμα, περιέχουν περίπου 250 θερμίδες. Δυο ποτήρια κρασί προσδίδουν 300 θερμίδες, που είναι όλες θερμίδες γυμνές, που δεν προσφέρουν στον οργανισμό κανένα από τα θρεπτικά συστατικά από τα οποία έχει ανάγκη.
Δεν είναι να απορούμε που μπορεί κανείς να είναι υπερσιτισμένος και ταυτόχρονα κακοσιτισμένος.


Η πρόκληση
Για μια βδομάδα βάλτε στην άκρη τα αλκοολούχα. Θα πρέπει να τα καταφέρετε χωρίς ιδιαίτερη δυσαρέσκεια ή ανεξέλεγκτη επιθυμία.
Αν δεν τα καταφέρετε, θα πρέπει σοβαρά να αναρωτηθείτε ποιος έχει τον έλεγχο, εσείς ή το αλκοόλ. Αν αντίθετα τα καταφέρετε, γιατί δεν το κόβετε εντελώς; Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας, να καλυτερέψετε τη σύσταση της διατροφής σας και θα είναι ένα καλό παράδειγμα για τους νέους της οικογένειας.




Dr.ssa Luciana Baroni,
Societa’ Scientifica di Nutrizione Vegetariana, SSNV-Onlus, Italia
Dr. Hans Diehl,
Lifestyle Medicine Institute, Loma Linda, Ca, USA

Δεν υπάρχουν σχόλια: