
Luciana Baroni [Λουτσιάνα Μπαρόνι]
Hans Diehl [Χανς Ντηλ]
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΥΓΙΗΣ!
Η υγεία είναι αποτέλεσμα επιλογής, όχι της μοίρας
Ενότητα 2η: οι ασθένειες του τρόπου ζωής
Κεφάλαιο 6: η στεφανιαία νόσος
Κεφάλαιο 7: αντισταθείτε στην καρδιοπάθεια
Κεφάλαιο 8: η υπέρταση
Κεφάλαιο 9: η εγκεφαλική αποπληξία
Κεφάλαιο 10: ο καρκίνος
Κεφάλαιο 11: ο διαβήτης
Κεφάλαιο 12: η οστεοπόρωση
Κεφάλιο 13: η αρθρίτιδα
Κεφάλαιο 14: η παχυσαρκία
Κεφάλαιο 15: το αλκοόλ
Κεφάλαιο 16: το κάπνισμα του τσιγάρου
Κεφάλαιο 17: η καφεΐνη
Κεφάλαιο 18: η νομιμοποιημένη κατάχρηση φαρμάκων
για τα βιογραφικά των συγγραφέων
βλέπε -->"εισαγωγή":
http://hellenicvegetarian.blogspot.com/2009/01/blog-post.html
Γιατί να χρησιμοποιούμε ένα κανόνι για να σκοτώσουμε ένα κουνούπι; Ο τρόπος που κάποια άτομα χρησιμοποιούν τα φάρμακα είναι τόσο παράλογος όσο το να θέλουμε να σκοτώσουμε ένα κουνούπι με ένα κανόνι. Και δεν είναι μόνο τα συνταγογραφημένα φάρμακα που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Ακόμα και εκείνα που πωλούνται ελεύθερα μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες ανεπιθύμητες και σε ορισμένες περιπτώσεις επικίνδυνες.
Δεν υπερβάλουμε κάπως;
Μακάρι να το κάναμε! Ας πάρουμε για παράδειγμα τη συνηθισμένη ασπιρίνη. Πολλοί την καταπίνουνε στην ελάχιστη υπόνοια πονοκέφαλου, γρίπης ή πυρετού. Αλλά κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι δηλητηριάζονται βαριά εξαιτίας της ασπιρίνης ή ανάλογων ουσιών.
Η ασπιρίνη επιπλέον μπορεί να προκαλέσει γαστρικό έλκος, και έχει συσχετιστεί με το σύνδρομο του Ρέι (Reye), μια ασθένεια συχνά θανατηφόρα για τα παιδιά. Σε ηλικιωμένα άτομα μπορεί να ευνοήσει την εγκεφαλική αιμορραγία.
Η ενδομετακύνη και η ιβοπροφένη, δυο άλλα κοινά αναλγητικά, μπορεί να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα, και σε ακραίες περιπτώσεις, βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά.
Τα φάρμακα που παίρνουμε με συνταγή είναι ασφαλή, αν ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης;
Στον κόσμο της ιατρικής καινούργια και πάντα πιο αποτελεσματικά φάρμακα ανακαλύπτονται και κυκλοφορούν στην αγορά σχεδόν κάθε μέρα, ενώ τα παλιά βελτιώνονται συνεχώς. Παρόλα αυτά, το τέλειο φάρμακο, αυτό που δρα χωρίς να προκαλέσει καμιά βλαβερή παρενέργεια, δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τα αντιυπερτασικά φάρμακα.
Είναι τα πιο διαδεδομένα και από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα από εκείνα που συνταγογραφούνται. Και όμως, ο κατάλογος με τις παρενέργειες είναι ατελείωτος: αδυναμία, κόπωση, υπνηλία, κεφαλόπονος, προβλήματα πέψης, κατάθλιψη, ζαλάδα, κινητική αστάθεια, μετεωρισμός, εφίδρωση, τραυλισμός, αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης και στυτική δυσλειτουργία. Όποιος τα χρειάζεται, συχνά πρέπει να δοκιμάσει πρώτα διάφορα για να βρει εκείνο που μπορεί να ανεχτεί ο οργανισμός του.
Το πρόβλημα είναι ότι κανένα φάρμακο δεν είναι εντελώς αθώο. Ακόμα και φάρμακα που σώζουν ζωές όπως τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές όπως ναυτία, εμετό, διάρροια και αλλεργικές αντιδράσεις.
Πολλοί πιστεύουν ότι τα φάρμακα που αγοράζονται χωρίς ιατρική συνταγή είναι σίγουρα και χωρίς παρενέργειες. Στην πραγματικότητα, κανένα ιατρικό σκεύασμα δεν είναι εντελώς αθώο.
Πολλά ηρεμιστικά και καταπραϋντικά φάρμακα προκαλούν εθισμό αν λαμβάνονται για μακρύ χρονικό διάστημα.
Γιατί τότε οι άνθρωποι παίρνουν συνεχώς φάρμακα;
Παρότι το μεγαλύτερο μέρος των ασθενειών της σύγχρονης κοινωνίας αντιδρά στις τροποποιήσεις του τρόπου ζωής (μια καλύτερη δίαιτα, τακτική φυσική εξάσκηση), οι γιατροί που υποστηρίζουν αυτές τις θεωρίες συχνά βρίσκονται κόντρα στο ρεύμα. Πολλοί ασθενείς είναι ανυπόμονοι, προτιμούν γρήγορα αντίδοτα παρά αληθινές λύσεις: αν ο γιατρός δεν τους δώσει τη συνταγή που επιθυμούν, συχνά ψάχνουν για έναν άλλον.
Σήμερα πιστεύεται ακόμη ότι υπάρχει ένα μαγικό φάρμακο για όλα τα προβλήματα. Με μια σχεδόν παιδική εμπιστοσύνη οι άνθρωποι καταπίνουν παστίλιες που κάνουν να είμαστε σε φόρμα, ηρεμούν, ελέγχουν το βάρος και καταπολεμούν οποιοδήποτε είδος αδιαθεσίας.
Γιατί λοιπόν να εκθέτουμε τον εαυτό μας στους κινδύνους που συνεπιφέρουν τα φάρμακα;
Όταν ένας γιατρός συνταγογραφεί ένα φάρμακο, πρέπει πάντα να εκτιμά τη σχέση κινδύνου-όφελους. Για παράδειγμα, σε μια βαριά βακτηριδιακή μόλυνση, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη λήψη του αντιβιοτικού είναι ασήμαντοι σε σχέση με τον κίνδυνο που μπορεί να επιφέρει η μη λήψη του.
Στον έντονο κεφαλόπονο όμως, αντίθετα, μπορεί να αρκέσει μια μικρή πεζοπορία ή ένας υπνάκος.
«θα έχανα το ένα τρίτο ως τους μισούς μου ασθενείς αν δεν τους συνταγογραφούσα το βάλιουμ ή ανάλογα φάρμακα».
Ένας απογοητευμένος γιατρός
Ποιες είναι οι συμβουλές για να παίρνουμε φάρμακα με έξυπνο τρόπο;
Μια καλή αρχή είναι να περιορίσουμε τη χρήση φαρμάκων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που δεν αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Μη χρησιμοποιείτε ένα κανόνι όπως ένα αντιβιοτικό για μικρά πράγματα όπως ένα απλό κρυολόγημα χωρίς περιπλοκές.
Εξίσου, ένα ζεστό μπάνιο ή ένα χαμομήλι είναι σίγουρα καλύτερα από ένα χάπι για να κοιμηθούμε. Αν αντίθετα δε θέλετε να πάτε στο κρεβάτι, ένα κρύο ντους ή ένα γρήγορο περπάτημα θα είναι καλύτερα από ένα διεγερτικό ή έναν καφέ.
Όταν όμως το φάρμακο είναι αναγκαίο, είναι σημαντικό να ξέρουμε πως επιδρά, ποιους κινδύνους και παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει, πως και πότε να το πάρουμε και πώς να αναγνωρίζουμε μια υπερβολική δόση. Μην ανακατεύετε ποτέ τα φάρμακα και μη διακινδυνεύετε να εξαρτηθείτε ψυχικά ή σωματικά παίρνοντάς τα για περισσότερο χρόνο από το αναγκαίο.
Με λίγα λόγια, ας μεταχειριζόμαστε τα φάρμακα με το σεβασμό που τους αξίζει. Να χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι πραγματικά αναγκαία. Αρκετά με τις κανονιές στα κουνούπια.
φάρμακα για τα οποία είναι αναγκαία η ιατρική συνταγή:
Δε θα βρείτε τις απαντήσεις αν δεν κάνετε τις ερωτήσεις. Ορίστε τι πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας:
1 ποιο είναι το όνομα της κύριας δραστικής ουσίας και πια η ισχύς της;
2 με ποιο τρόπο μπορεί να ωφελήσει;
3 ποιους κινδύνους συνεπιφέρει;
4 για ποιες παρενέργειες πρέπει να προσέξω;
5 πως πότε και για πόσο καιρό πρέπει να το παίρνω;
6 τι συμβαίνει αν ξεχάσω να το πάρω;
7 μπορώ να έχω κάποιες γραπτές οδηγίες;
8 υπάρχει μια εναλλακτική μη-φαρμακευτική θεραπεία για το πρόβλημά μου;
1 Ποια άλλα φάρμακα παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παίρνετε με δική σας πρωτοβουλία, όπως αναλγητικά, βιταμίνες, χάπια για το κρυολόγημα ή την αλλεργία.
2 αν έχετε έναν περιορισμένο
3 αν υποφέρετε από αλλεργίες ή άλλες ασθένειες. Αν και πως τις θεραπεύετε.
Πολλοί άνθρωποι εμπιστεύονται στα τυφλά τα φάρμακα και καταφεύγουν σ’ αυτά με το ελάχιστο σύμπτωμα. Αλλά η χρήση ισχυρών φαρμάκων για ασήμαντα προβλήματα ή για εκείνα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τροποποιήσεις των βιοτικών συνηθειών μπορεί να προκαλέσει κόπωση, αδυναμία και κατάθλιψη. Τα φάρμακα να χρησιμοποιούνται με σύνεση και φειδώ.
Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο οπλοστάσιο των φαρμάκων με τον ελάχιστο πόνο ή ενόχληση. Δεν καταλαβαίνουν ότι συχνά ο πόνος είναι ένα σήμα κινδύνου που προειδοποιεί για κάτι που δεν πάει καλά, που μπορεί να είναι υπερβολή στο φαγητό, στο ποτό, στο κάπνισμα ή ενασχολήσεις πέρα από τις φυσικές μας δυνατότητες.
Όταν ο πόνος αποσιωπάται από τα φάρμακα, συνεχίζουμε να αγνοούμε την αιτία αντί να διορθώνουμε ότι λανθασμένο τον προκαλεί. Αυτή η έλλειψη προσοχής είναι ο προθάλαμος πιο σοβαρών προβλημάτων.
Δύο κατηγορίες φαρμάκων
Κάποια φάρμακα θεραπεύουν τις αιτίες, άλλα απλά καταπολεμούν τα συμπτώματα ενός προβλήματος.
Αν παίρνετε φάρμακα, καταγράψτε τα στο χώρο που ακολουθεί. Σημαδέψτε με ένα
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Επίδραση των φαρμάκων
διεγερτικά: καφές, καπνός, χάπια αδυνατίσματος, αμφεταμίνες
Θετικές επιδράσεις: αίσθηση ευφορίας, μείωση της κόπωσης, καλύτερη πνευματική διαύγεια
ηρεμιστικά: καταπραϋντικά, υπνωτικά, αλκοόλ, καπνός
Αρνητικές επιπτώσεις: προσωρινή επίδραση, δε λύνουν το πρόβλημα, προκαλούν κατάθλιψη.
Μην καταφεύγετε στο οπλοστάσιο των φαρμάκων για κάθε μικρό πόνο ή ασθένεια. Η θεραπεία μπορεί να είναι χειρότερη από το πρόβλημα. Όταν πρέπει να πάρετε ένα φάρμακο, κάντε ότι χρειάζεται για να γνωρίσετε πρώτα όλες τις πληροφορίες που σας χρειάζονται.
Η ιατρική είναι σκαμνί με 3 πόδια. Ένα είναι τα φάρμακα, ένα η χειρουργική και το τρίτο είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε από μόνοι μας.
Dr.ssa Luciana Baroni,
Societa’ Scientifica di Nutrizione Vegetariana, SSNV-Onlus, Italia
Dr. Hans Diehl,
Lifestyle Medicine Institute, Loma Linda, Ca, USA
1 σχόλιο:
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΕΚΠΛΗΣΣΕΙΣ ΚΩΣΤΑ...ΕΜΑΘΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΟΝΗΤΗΤΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΓΝΟΟΥΝ!!!ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ...
Δημοσίευση σχολίου