Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

αποφάσισε να είσαι υγιής, 11ο κεφάλαιο


Luciana Baroni
Hans Diehl

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΥΓΙΗΣ!

Η υγεία είναι αποτέλεσμα επιλογής, όχι της μοίρας


Ενότητα 2η: οι ασθένειες του τρόπου ζωής

Κεφάλαιο 6: η στεφανιαία νόσος
Κεφάλαιο 7: αντισταθείτε στην καρδιοπάθεια
Κεφάλαιο 8: η υπέρταση
Κεφάλαιο 9: η εγκεφαλική αποπληξία
Κεφάλαιο 10: ο καρκίνος
Κεφάλαιο 11: ο διαβήτης
Κεφάλαιο 12: η οστεοπόρωση
Κεφάλαιο 13: η αρθρίτιδα
Κεφάλαιο 14: η παχυσαρκία
Κεφάλαιο 15: το αλκοόλ
Κεφάλαιο 16: το κάπνισμα του τσιγάρου
Κεφάλαιο 17: η καφεΐνη
Κεφάλαιο 18: η νομιμοποιημένη κατάχρηση φαρμάκων

για τα βιογραφικά των συγγραφέων
βλέπε -->"εισαγωγή":

http://hellenicvegetarian.blogspot.com/2009/01/blog-post.html


Προειδοποίηση /Αποποίηση Ευθύνης: οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά τα κείμενα αποσκοπούν σε μια γενική πληροφόρηση και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές ή θεραπείες. Για οποιοδήποτε ειδικό ιατρικό ζήτημα, που αφορά συμπτώματα ή θεραπείες, παραπέμπουμε απευθείας στον ειδικό γιατρό της εμπιστοσύνης σας.



Κεφάλαιο 11ο: ο διαβήτης

Σταματήστε το διαβήτη: μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ο διαβήτης άρχισε να διαδίδεται ασταμάτητα στα βιομηχανικά κράτη, όπου είναι σήμερα μια από τις κύριες αιτίες θανάτου. Με αυτή την τάση είναι πιθανό ότι ένα στα πέντε νεογέννητα θα προσβληθεί από αυτή την ασθένεια. Μέχρι πρόσφατα δε διαθέταμε θεραπείες, αλλά τώρα μερικά άτομα κερδίζουν τη μάχη τους, ομαλοποιώντας τη γλυκαιμία και εγκαταλείποντας την ινσουλίνη απλά τροποποιώντας κάποιες βιοτικές τους συνήθειες.


Τι ακριβώς είναι ο διαβήτης;
Εμφανίζεται όταν ο οργανισμός δεν είναι πια σε θέση να διατηρήσει σταθερή τη γλυκαιμία (το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα), που μπορεί να φράσει έτσι σε επίπεδα επικίνδυνα ψηλά. Μιλάμε για διαβήτη όταν η γλυκαιμία ενώ είμαστε νηστικοί παραμένει σταθερά πάνω από 126 mg/dl (7,0 mmol/l). Ανάμεσα στα 110 και 125 mg/dl (6,1~6,9 mmol/l) μιλάμε για αλλοιωμένη γλυκαιμία σε νηστεία, κατάσταση που συχνά προηγείται από τον κανονικό διαβήτη.
Υπάρχουν 2 τύποι διαβήτη: γύρω στο 5% των διαβητικών πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, ή νεανικό διαβήτη, που προσβάλει συνήθως αδύνατα άτομα παιδικής ηλικίας. Επειδή τα άτομα που έπασχαν δεν μπορούσαν να επιζήσουν χωρίς τη χορήγηση ινσουλίνης, ονομαζόταν και ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια διαφορετική αρρώστια και πιο διαδεδομένη, που αφορά πάνω από το 90% των διαβητικών. Ονομαζόταν διαβήτης των ηλικιωμένων και έναν καιρό διαβήτης μη ινσουλινοεξαρτώμενος, γιατί στο παρελθόν έπληττε τυπικά άτομα μέσης ή μεγάλης ηλικίας, ενώ σήμερα άρχισε να εμφανίζεται σε άτομα όλο και πιο νέα.
Αντίθετα με το διαβήτη τύπου 1, πολλοί από αυτούς τους ασθενείς εμφανίζουν κανονικά ή και αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, αλλά υπάρχει κάτι που εμποδίζει την ινσουλίνη να δράσει κατάλληλα.

Στον κόσμο σήμερα υπάρχουν 150 εκατομμύρια διαβητικοί.

Πια είναι τα πρώτα σημάδια;
Τα συνήθη συμπτώματα είναι πολυδιψία, πολυφαγία και πολυουρία (δηλαδή υπερβολική πείνα και δίψα και μεγάλη απέκκριση ούρων). Στην αρχή τα συμπτώματα μπορεί να είναι περιορισμένα, όπως ελαφρά αύξηση την δίψας και της παραγωγής ούρων.
Αλλά η ασθένεια εξελίσσεται, και όλα τα όργανα σταδιακά επηρεάζονται με ανεπανόρθωτο τρόπο. Ορίστε κάποιοι κίνδυνοι από ένα διαβήτη που δε διαγνώστηκε ή αντιμετωπίστηκε ανεπαρκώς:

Α. 8 διαβητικοί στους δέκα παρουσιάζουν προβλήματα όρασης: αυτή είναι σήμερα η κύρια αιτία τα τύφλωσης στα βιομηχανικά κράτη.

Β. οι διαβητικοί είναι 18 φορές περισσότερο σε κίνδυνο νεφρικών παθολογιών: το 25% των ατόμων που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση είναι διαβητικοί.

Γ. ο διαβήτης είναι ένας ισχυρός παράγοντας που ευνοεί την αθηροσκλήρωση (στένωση των αρτηριών), διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικής αποπληξίας, μπορεί να προκαλέσει σεξουαλική ανικανότητα, ακουστικές διαταραχές, claudicatio intermittens (παραλυτικές κράμπες στα πόδια κατά το περπάτημα) και γάγγραινα (είναι η αιτία του 50% των ακρωτηριασμών ποδιού και κνήμης).


Ποια είναι η αιτία του διαβήτη στους ενηλίκους;
Έχει αποδειχτεί μια ισχυρή συσχέτιση με τα λιπαρά, είτε της διατροφής είτε του σωματικού λιπώδους ιστού. Πραγματικά, η ασθένεια είναι πολύ σπάνια σε εκείνες τις χώρες όπου η κατανάλωση λιπών είναι χαμηλή και η παχυσαρκία άγνωστη.
Σε κανονικές συνθήκες η ινσουλίνη, που παράγεται από το πάγκρεας, ρυθμίζει το μεταβολισμό της γλυκόζης από τα κύτταρα και συνεπώς τα επίπεδα της γλυκαιμίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, στο διαβήτη τύπου 2 το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη ινσουλίνης, αλλά η «αντίσταση» των κυττάρων στη δράση της, γεγονός σε άμεση σχέση με την παχυσαρκία, υπερβολικά λίπη στη δίαιτα και στην εναπόθεσή τους στο συκώτι.

Μα η ζάχαρη δεν είναι ο ένοχος;
Ο καθηγητής Τζέιμς Άντερσον, ένας διακεκριμένος διαβητολόγος, έχει εκτιμήσει τις επιδράσεις της δίαιτας στα επίπεδα της γλυκαιμίας. Όπως και άλλοι επιστήμονες πιο πριν, ο Άντερσον μπόρεσε σε λιγότερο από 2 εβδομάδες να προκαλέσει την εμφάνιση ενός ελαφρού διαβήτη σε νέους, υγιείς και αδύνατους άντρες, με μια δίαιτα που περιείχε 65% λιπαρά. Σε μια ανάλογο ομάδα ατόμων, που υποβλήθηκε σε μια δίαιτα με πρόσληψη λιπαρών που περιορίστηκε στο 10%, συνδυασμένο με 450γρ. ζάχαρα τη μέρα, κανένα άτομο δεν εμφάνισε διαβήτη στο τέλος του πειράματος (που διήρκεσε 11 εβδομάδες).

Τότε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να θεραπεύσουμε αυτή την ασθένεια;
Πολυάριθμα θεραπευτικά κέντρα έχουν ξεκάθαρα αποδείξει ότι πολλοί ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 μπορούν να επαναφέρουν τη γλυκαιμία σε κανονικά επίπεδα στο διάστημα λίγων εβδομάδων, ακολουθώντας μια απλή δίαιτα, πολύ φτωχή σε λίπη και πλούσια σε φυτικές ίνες, συνδυασμένη με καθημερινή φυσική εξάσκηση.
Η μείωση των λιπών, ελαίων και των διάφορων (λιπαρών) «ντρέσινγκ» στη διατροφή είναι το κρίσιμο σημείο κλειδί. Προσλαμβάνοντας λίγα λιπαρά, φτάνουν λιγότερα στο αίμα και στο συκώτι. Αυτό ξεκινάει μια περίπλοκη διαδικασία που βαθμιαία ξαναδίνει στα κύτταρα την ικανότητα να ανταποκρίνονται στη δράση της ινσουλίνης και να αξιοποιούν τα σάκχαρα που περιέχονται στο αίμα.

Διαβητικοί ασθενείς στον κόσμο: εκτιμήσεις και προβλέψεις


1985: 30 εκατομμύρια
1995: 135 εκατομμύρια
2000: 176,5 εκατομμύρια
2025: 300 εκατομμύρια
2030: 370 εκατομμύρια



Όσο νωρίτερα διαγιγνώσκεται ο διαβήτης, τόσο περισσότερο είναι πιθανό οι τροποποιήσεις των βιοτικών συνηθειών να αποδειχτούν αποτελεσματικές

Τα αποτελέσματα είναι συχνά αναπάντεχα. Ένας διαβητικός τύπου 2 που μειώνει την κατανάλωση λιπών στο 10% την συνολικής θερμιδικής πρόσληψης μπορεί συχνά να επαναφέρει τη γλυκαιμία στα κανονικά επίπεδα σε 8 εβδομάδες. Είναι ακόμα δυνατό να σταματήσει τα φάρμακα, επιθέματα ή ενέσεις. (σημ. μετ.: πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού!)
Οι φυσικές πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές παίζουν ένα ουσιώδη ρόλο στη ρύθμιση της γλυκαιμίας. Με τα τρόφιμα που τους έχουν αφαιρεθεί οι φυτικές ίνες που από τη φύση περιέχουν, η γλυκαιμία μπορεί να ανεβεί γρήγορα: σε αντίδραση ο οργανισμός παράγει μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης. Όποιος συχνά καταναλώνει «εξευγενισμένα» τρόφιμα και ποτά, πλούσια σε θερμίδες και φτωχά σε φυτικές ίνες, μπορεί να έχει συνεχείς και απότομες διακυμάνσεις της γλυκαιμίας στη διάρκεια μιας μέρας. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες περιορίζουν αυτές τις διακυμάνσεις και τη θερμιδική πρόσληψη.
Η σωματική εξάσκηση έχει μια παρόμοια επίδραση σε εκείνη της ινσουλίνης, βοηθάει να καούν πιο γρήγορα τα παραπανίσια «καύσιμα» (σάκχαρα και λιπαρά οξέα).
Παρόλα αυτά, η πρωταρχική συμβουλή είναι να απαλλαγούμε από το επιπλέον σωματικό βάρος. Η παχυσαρκία είναι πραγματικά και με διαφορά ο σημαντικότερος από τους μη κληρονομικούς παράγοντες κινδύνου. Το να επαναφέρουμε το σωματικό βάρος σε κανονικά επίπεδα επιτρέπει να επαναφέρουμε και τη γλυκαιμία. Μια δίαιτα φτωχή σε λίπη και πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη, όπως και η πρακτική της τακτικής φυσικής εξάσκησης.

Και σε ότι αφορά το διαβήτη τύπου 1;
Οι διαβητικοί τύπου 1 είναι αναγκασμένοι να λαμβάνουν ινσουλίνη για όλη τους τη ζωή, τουλάχιστον ως η μεταμόσχευση παγκρέατος να γίνει εφικτή. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και πολύ φτωχή σε λίπη μπορεί να χρησιμέψει για να μειωθεί η ποσότητα ινσουλίνης που είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί σταθερή η γλυκαιμία, μειώνοντας τον κίνδυνο, που πάντα υπάρχει, για καρδιακές επιπλοκές.
Έχει απομονωθεί στο αγελαδινό γάλα μια πρωτεΐνη που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη στα μικρά παιδιά. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να ΜΗ χορηγείται αγελαδινό γάλα σε παιδιά ηλικίας μικρότερης του ενός έτους. Τα παιδιά που θηλάζουν από το στήθος είναι πιο ανθεκτικά σε ότι αφορά αυτό τον τύπο διαβήτη.

Ποιες είναι οι προοπτικές;

Όσο νωρίτερα διαγιγνώσκεται ο διαβήτης, τόσο περισσότερο είναι πιθανό οι τροποποιήσεις των βιοτικών συνηθειών να αποδειχτούν αποτελεσματικές. Μια έγκαιρη διάγνωση είναι έτσι πιο σημαντική και από την ίδια τη θεραπεία, που προκαλεί συνήθως πολλές δυσάρεστες παρενέργειες.
Οι ίδιες βιοτικές συνήθειες που χρησιμεύουν να αντιμετωπίσουμε πολλές περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 βοηθούν ακόμη και για την πρόληψή του: το να χάσουμε 5 κιλά παραπανίσιο βάρος και το να πηγαίνουμε για περπάτημα (με γρήγορο βήμα) μερικές φορές τη βδομάδα βοηθά να κρατήσουμε μακριά την αρρώστια.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην «Αμερικανική Εφημερίδα Επιδημιολογίας» επιβεβαιώνει ότι και κάποιες μικρές αυξήσεις του σωματικού βάρους μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου. Παχαίνοντας λίγο περισσότερο από 2 κιλά, ο κίνδυνος
εμφάνισης διαβήτη αυξάνεται κατά 10%.



Στην πράξη


Ο αριθμός των διαβητικών προορίζεται να διπλασιαστεί στα επόμενα 30 χρόνια, αλλά ο διαβήτης μπορεί να προληφθεί και μερικές φορές να θεραπευτεί. Πραγματικά, στο διαβήτη τύπου 2 είναι συχνά δυνατό να επαναφέρουμε τη γλυκαιμία σε κανονικά επίπεδα σε λιγότερο από 8 εβδομάδες. Πως; Το μυστικό είναι στη μείωση του λίπους, στη δίαιτα και σε εμάς τους ίδιους.


Ας ελέγξουμε τα λίπη!


Ο κύριος υπαίτιος για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 είναι η τεράστια πρόσληψη λιπαρών με τη διατροφή. Ένα στρατήγημα είναι να χρησιμοποιούμε λιγότερα λιπαρά και λάδια στο μαγείρεμα. Ορίστε ορισμένες υγιεινές συνήθειες για να υιοθετήσουμε. Είναι κάποια που ήδη εφαρμόζετε;

Χρησιμοποιείτε αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη για να μειώσετε το απαραίτητο λάδι για να μην κολλήσει το φαγητό.

Μειώστε το λάδι, το βούτυρο και τα λίπη στις συνταγές.

Μην αλείφετε στρώσεις βουτύρου σε πίτες και γλυκά.

Χρησιμοποιείτε χαρτί φούρνου αντί να λαδώνετε τα ταψιά.

Αποφεύγετε τα τηγανιτά.

Τρώτε μόνο κρέας πολύ άπαχο (ή καλύτερα, μην το τρώτε καθόλου).

Μαγειρεύετε τα λαχανικά στον ατμό, σε ζωμό ή σε μια χύτρα ίνοξ με λίγο νερό, όχι στο τηγάνι με λάδι ή βούτυρο.


Πώς να νικήσουμε τον διαβήτη (τύπου 2)

Ο διαβήτης είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης, εμφράγματος και ακρωτηριασμού των άκρων. Αλλά πολλά από τα άτομα που πάσχουν θα μπορούσαν να μην είχαν προσβληθεί από αυτόν. Ορίστε ορισμένοι απλοί κανόνες ζωής για να νικήσουμε το διαβήτη:

Τρώτε περισσότερες φυσικές τροφές, πλούσιες σε φυτικές ίνες, παρασκευασμένες με απλό τρόπο, χωρίς πολύ λάδι, λίπη και ζάχαρη. (πλήρη δημητριακά, βολβούς, όσπρια, σαλάτες και λαχανικά). Πάρτε ένα πλούσιο πρωινό όλες τις μέρες: ένα καλό πιάτο με δημητριακά κόβει την πείνα για ώρες και διατηρεί σταθερή τη γλυκαιμία.

Τρώτε φρέσκα φρούτα με τη φλούδα, αλλά όχι περισσότερα από 3 φρούτα αν είστε διαβητικοί.

Αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα: περιέχουν πολλά λιπαρά και σάκχαρα και λίγες φυτικές ίνες.

Μειώστε δραστικά τα έλαια, τα λίπη και τα αλείμματα. Χρησιμοποιείτε με φειδώ τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, σαν να ήταν συμπληρώματα και όχι κύρια τροφή και επιλέγοντας μόνο τα άπαχα. Αποφεύγετε λιπαρές και κρεμώδεις σάλτσες.

Περπατάτε μια καλή απόσταση κάθε μέρα: 2 πορείες από 30 λεπτά τη μέρα βοηθούν να κάψουμε τα επιπλέον σάκχαρα στο αίμα.

Επιζητήστε την ιατρική παρακολούθηση από ένα γιατρό που να ειδικεύεται στη διαιτητική θεραπεία του διαβήτη ο οποίος θα μπορεί να προσαρμόσει τις απαιτούμενες δόσεις ινσουλίνης.


Και τώρα δοκιμάστε τον εαυτό σας!
Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τα λίπη στη διατροφή σας;

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dr.ssa Luciana Baroni,
Societa’ Scientifica di Nutrizione Vegetariana, SSNV-Onlus, Italia
Dr. Hans Diehl,
Lifestyle Medicine Institute, Loma Linda, Ca, USA

Δεν υπάρχουν σχόλια: