Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Αποφάσισε να είσαι υγιής, 8ο κεφάλαιο


Luciana Baroni
Hans Diehl

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΥΓΙΗΣ!

Η υγεία είναι αποτέλεσμα επιλογής, όχι της μοίρας


Ενότητα 2η: οι ασθένειες του τρόπου ζωής


Κεφάλαιο 6: η στεφανιαία νόσος
Κεφάλαιο 7: αντισταθείτε στην καρδιοπάθεια
Κεφάλαιο 8: η υπέρταση
Κεφάλαιο 9: η εγκεφαλική αποπληξία
Κεφάλαιο 10: ο καρκίνος
Κεφάλαιο 11: ο διαβήτης
Κεφάλαιο 12: η οστεοπόρωση
Κεφάλαιο 13: η αρθρίτιδα
Κεφάλαιο 14: η παχυσαρκία
Κεφάλαιο 15: το αλκοόλ
Κεφάλαιο 16: το κάπνισμα του τσιγάρου
Κεφάλαιο 17: η καφεΐνη
Κεφάλαιο 18: η νομιμοποιημένη κατάχρηση φαρμάκων

για τα βιογραφικά των συγγραφέων
βλέπε -->"εισαγωγή":

http://hellenicvegetarian.blogspot.com/2009/01/blog-post.html


Προειδοποίηση /Αποποίηση Ευθύνης: οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά τα κείμενα αποσκοπούν σε μια γενική πληροφόρηση και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές ή θεραπείες. Για οποιοδήποτε ειδικό ιατρικό ζήτημα, που αφορά συμπτώματα ή θεραπείες, παραπέμπουμε απευθείας στον ειδικό γιατρό της εμπιστοσύνης σας.



Κεφάλαιο 8ο: η υπέρταση


Η σιωπηλή αρρώστια: ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού στην Ιταλία είναι υπερτασικό. Βρίσκονται σε 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα, 5 φορές μεγαλύτερο για καρδιακή ανεπάρκεια και 8 φορές για εγκεφαλική αποπληξία από κάποιον που έχει κανονική πίεση.

Πως μπορούμε να ξέρουμε αν είμαστε υπερτασικοί;

Υπέρταση ορίζεται μια συστολική αρτηριακή πίεση (η μεγαλύτερη τιμή) διαρκώς μεγαλύτερη από 140 και/ή μια διαστολική πίεση (η μικρότερη τιμή) ίση ή μεγαλύτερη από 90. Οι κανονικές τιμές πίεσης είναι χαμηλότερες από 120/80. Αν και δεν παρουσιάζει συμπτώματα (για αυτό ονομάζεται και «η σιωπηλή ασθένεια»), η υπέρταση μπορεί σταδιακά να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να εκδηλωθεί απότομα και βίαια, συνήθως με εγκεφαλική αποπληξία ή μυοκαρδιακό έμφραγμα.

Τι προκαλεί την αύξηση της αρτηριακής πίεσης;

Οι παράγοντες που ευνοούν την υπέρταση είναι:
Αυξημένη κατανάλωση αλατιού. Η ασθένεια είναι σχεδόν άγνωστη στο 80% του παγκόσμιου πληθυσμού, όπου η κατανάλωση αλατιού είναι ελάχιστη. Όπου αντίθετα η χρήση αλατιού είναι μεγάλη, όπως στην Ιαπωνία, είναι ενδημική, αφορώντας το μισό του ενήλικου πληθυσμού. Στην Ιταλία η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση αλατιού είναι 10 με 11 γραμμάρια αλατιού τη μέρα (δύο κουταλάκια), ποσότητα 10 φορές μεγαλύτερη από την ελάχιστη που έχει ανάγκη ο οργανισμός.
Παχυσαρκία. Σχεδόν όλα τα παχύσαρκα άτομα, πριν ή μετά γίνονται υπερτασικά: είναι μόνο θέμα χρόνου.
Αρτηριοσκληρωτική πλάκα. Αρτηρίες στενωμένες ή φραγμένες αναγκάζουν τον οργανισμό να αυξήσει την αρτηριακή πίεση για να εξασφαλίσει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλα τα κύτταρα.
Έλλειψη φυσικής άσκησης.
Κάπνισμα.

Οιστρογόνα. Αυτές οι ορμόνες, που περιέχονται στα αντισυλληπτικά χάπια και που χρησιμοποιούνται επίσης για να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, προκαλούν συσσώρευση αλατιού στους ιστούς και μπορούν να προκαλέσουν υπέρταση και αύξηση του σωματικού βάρους εξαιτίας της διακράτησης υγρών.
Αλκοόλ. Έχει επιστημονικά αποδειχτεί ότι το αλκοόλ, ακόμα κι αν καταναλώνεται σε μικρές δόσεις, μπορεί να επηρεάσει το 5 με 15% των περιπτώσεων υπέρτασης.

Η ημερήσια πρόσληψη νατρίου δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 2.400 μικρογραμμάρια.



Γιατί τότε οι άνθρωποι καταναλώνουν τόσο αλάτι;
Σήμερα είναι δύσκολο να βρεις τροφές χωρίς αλάτι. Σχεδόν τα 2/3 με ¾ του αλατιού της διατροφής μας είναι μέσα στα σάντουιτς, τις πίτσες και τις βιομηχανοποιημένες τροφές. Είναι εύκολο να συνηθίζουμε στα αλατισμένα τρόφιμα, που αφθονούν σ’ αυτή την κοινωνία.

Υπάρχουν φάρμακα κατά της υπέρτασης;
Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν στην αγορά μια φάλαγγα, μερικά από τα οποία πραγματικά σώζουν ζωές. Πολλά ενεργούν αμέσως: είναι η γρήγορη λύση που αρέσει σε όλους.
Αλλά εκτιμώντας τα καλύτερα, αποκαλύπτονται συχνά κάποιες ανησυχητικές πλευρές: δε θεραπεύουν την υπέρταση, μόνο προσωρινά την κατεβάζουν και στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να παίρνονται για όλη τη ζωή. Μερικές συνήθεις παρενέργειες είναι: χρόνια κόπωση, κατάθλιψη, απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας, ανικανότητα. Αν και αυτά τα φάρμακα βοηθούν να προλάβουμε την εγκεφαλική αποπληξία, δεν αντιμετωπίζουν τη στεφανιαία αθηροσκλήρωση (το στένεμα των αρτηριών που μεταφέρουν το αίμα την καρδιά). Αντίθετα, μπορεί να ευνοήσουν την αρτηριοσκλήρωση, το διαβήτη και την αρθρίτιδα.

Τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν;

Σημαντικές επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι απλές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής επιτρέπουν να ελέγξουμε την υπέρταση σε λίγες εβδομάδες, χωρίς τη χρήση φαρμάκων.
Α. πολλά άτομα είναι ευαίσθητα στο αλάτι και καλυτερεύει η κατάστασή τους από τη μείωσή του.
Β. μειώνοντας το σωματικό βάρος, συνήθως και η αρτηριακή πίεση μειώνεται. Συχνά αυτή είναι αρκετή θεραπεία για μια πίεση με τάση να αυξάνεται.
Γ. μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε λιπαρά και πούσια σε φυτικές ίνες κατεβάζει την πίεση γύρω στο 10%, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που προκαλεί η μείωση του σωματικού βάρους ή του αλατιού. Αυτό αποδίδεται στη μεγαλύτερη ρευστότητα του αίματος που οφείλεται στη μείωση των λιπών στη διατροφή.
Δ. ο αποκλεισμός του αλκοόλ χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση, πέρα από το ότι ωφελεί και πολλά άλλα όργανα.
Ε. η φυσική δραστηριότητα (γυμναστική) κατεβάζει την αρτηριακή πίεση μειώνοντας τις περιφερειακές αρτηριακές αντιστάσεις. Επιπλέον, η τακτική σωματική εξάσκηση είναι πηγή ευεξίας και βελτιώνει τη γενική κατάσταση της υγείας.


Οι Ιταλοί καταναλώνουν ως και 10 φορές περισσότερο αλάτι από το
αναγκαίο για τον οργανισμό. Και πληρώνουν τις συνέπειες
με υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες
διαταραχές που σχετίζονται με την
παρακράτηση υγρών στους ιστούς.

Οι ασθενείς που παίρνουν φάρμακα δεν πρέπει να παίζουν τους γιατρούς τροποποιώντας τη θεραπεία τους με δικιά τους πρωτοβουλία. Αλλά αν αποφασίσουν να υιοθετήσουν τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους ο γιατρός τους θα είναι περισσότερο από χαρούμενος να τους βοηθήσει να βρούνε τη δίαιτα και το είδος της φυσικής εξάσκησης που είναι πιο κατάλληλα για τη λύση του προβλήματός τους.

Είναι αρκετό περίπου μισό γραμμάριο νατρίου τη μέρα, ή 1/5 κουταλιού του γλυκού. Το νάτριο περιέχεται με φυσικό τρόπο σε πολλά τρόφιμα σε περισσότερο από αρκετές ποσότητες για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες.

Για να μειώσετε την πίεση:

Α. Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά ωμά και φρέσκα. Δεν έχουν ανάγκη από πρόσθετο αλάτι. Επιπλέον, αυξάνουν τα αποθέματα ποτάσιου (καλίου) που βοηθάει στη μείωση της πίεσης.
Β. αν πραγματικά δε μπορείτε να αποχωριστείτε τα σνακ, διαλέξτε εκείνα χωρίς αλάτι.
Γ. μη μαγειρεύετε πολύ τα λαχανικά, ώστε να μένουνε ακόμα λίγο τραγανά: έτσι θα έχουν ανάγκη από λιγότερο αλάτι.
Δ. μάθετε να νοστιμεύετε τα φαγητά με χυμό λεμονιού, μαϊντανό, ρίγανη, σκόρδο ή κρεμμύδι αντί στη θέση του αλατιού.
Ε. ωφεληθείτε από τα πολλά βιβλία μαγειρικής χωρίς αλάτι που κυκλοφορούν και που διδάσκουν πώς να μαγειρεύουμε νόστιμες συνταγές χωρίς αλάτι.


Στην πράξη


Στην Ιταλία ένας ενήλικας στους τρεις είναι υπερτασικός και κινδυνεύει από καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλική αποπληξία και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες. Παχυσαρκία, αρτηρίες στενωμένες από την πλάκα, κάπνισμα, καθιστική ζωή, ιστογόνα, αλκοόλ, υπερβολικό αλάτι, χειροτερεύουν το πρόβλημα. Ευτυχώς, σε πολλές περιπτώσεις η αυξημένη πίεση μπορεί να κατεβεί σε κανονικά επίπεδα σε λίγες εβδομάδες με απλές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.


Ένα τεράστιο βήμα μπροστά.


Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες.
Διαβάζοντας προσεχτικά τις ετικέτες, μπορείτε να επιλέξετε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου, ή καλύτερα «χωρίς προσθήκη αλατιού». Ψάξτε για όρους όπως «νάτριο», «νατριούχο» και αποφύγετε τα είδη που τους αναγράφουνε ανάμεσα στα πέντε πρώτα συστατικά στην ετικέτα.

Τι σκέφτεστε;
Έχετε εκπλαγεί; Σας φαίνεται ότι όλα αυτά που τρώτε έχουν αρκετό αλάτι για να βάλετε τα εντόσθιά σας στη σαλαμούρα; Μην απελπίζεστε. Τρώγοντας άφθονα φρέσκα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα μπορείτε αυτόματα να αποκλείσετε το αλάτι (και τα λίπη) από τη δίαιτα και επιπλέον θα κάνετε μια καλή προμήθεια καλίου, που βοηθά να προλάβουμε την υπέρταση.



Εξαλείψτε το αλάτι

Ένας καλός τρόπος να αρχίσετε να φυλάγεστε από την πιθανότητα εγκεφαλικής αποπληξίας είναι να μην αλατίζετε τα τρόφιμα. Δυστυχώς, όμως, το αλάτι που προέρχεται από την αλατιέρα είναι μόνο το 25% από εκείνο που πραγματικά καταπίνουμε. Το υπόλοιπο είναι κριμένο στα τρόφιμα, κυρίως σε όσα παράγονται βιομηχανικά και στα σνακ.

Τρόφιμο: Αλάτι: (mg ανά 100γρ τροφίμου)

Σάλτσα σόγιας 14,529
Αφυδατωμένο μινεστρόνε 14,224
Ωμό προσούτο Πάρμας 6,548
Καπνιστός σολομός 4,775
Τυρί πρόβειο 4,572
Σαλάμι χωριάτικο 4,148
Σάλτσα τομάτας κέτσαπ 2,845
Πατατάκια σε φακελάκι 2,718
Τυρί 2,540
Πίτσα με σάλτσα τομάτας 1,929
Τυρί γκράνα 1,778
Βοδινό κρέας κονσέρβα 1,666
Ψωμάκια με γάλα 1,168
Τυρί έμμενταλ 1,143
Κρουασάν 991
Μούσλι 965
Φακές κονσέρβα, στραγγισμένες 907
Ψωμί τύπου Ο 744
Μπισκότα ολικής άλεσης 572
Μοτσαρέλα αγελαδινή 508
Αυγό κότας, ολόκληρο 305









Dr.ssa Luciana Baroni,
Societa’ Scientifica di Nutrizione Vegetariana, SSNV-Onlus, Italia
Dr. Hans Diehl,
Lifestyle Medicine Institute, Loma Linda, Ca, USA

Δεν υπάρχουν σχόλια: