Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

αποφάσισε να είσαι υγιής, 1ο κεφάλαιο

Luciana Baroni

Hans Diehl


ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΥΓΙΗΣ!


Η υγεία είναι αποτέλεσμα επιλογής, όχι της μοίρας



Ενότητα 1η:


ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Κεφάλαιο 1: το πανόραμα της υγείας
Κεφάλαιο 2: η δυτικός τρόπος διατροφής
Κεφάλαιο 3: η σύγχρονη διατροφή
Κεφάλαιο 4: παιδιά σε κίνδυνο
Κεφάλαιο 5: η Τρίτη ηλικία


για τα βιογραφικά των συγγραφέων

και τη ρήτρα αποποίησης ευθύνης

βλέπε -->"εισαγωγή":





Κεφάλαιο 1ο: το Πανόραμα της Υγείας

Μύθοι και θαύματα: στον εικοστό αιώνα η πρόοδος στους τομείς της επιστήμης, της ιατρικής και των συνθηκών υγιεινής ήταν τεράστιες. Η Ιταλία έχει σήμερα υψηλά επίπεδα υγειονομικής περίθαλψης. (σημ. μετ.: και η Ελλάδα) Έχουμε πετύχει πολλά για να είμαστε υπερήφανοι, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε.

Είναι απίστευτο, αν σκεφτούμε ότι τα βακτηρίδια ανακαλύφτηκαν όχι περισσότερο από 150 χρόνια πριν!
Συντελέστηκε ένα τεράστιο άλμα μπροστά από τότε που ο Λουίς Παστέρ παρουσίασε τη θεωρία του για τα βακτηρίδια. Αυτές οι ανακαλύψεις κατέστησαν δυνατή τη χειρουργική σε αποστειρωμένο περιβάλλον, τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, τη βελτίωση της ποιότητας του νερού και των τροφίμων, την εφαρμογή εμβολιασμών, ελέγχοντας ασθένειες όπως ο τύφος, η χολέρα, η πολιομυελίτιδα και η ευλογιά. Αν έναν καιρό οι μεταδοτικές ασθένειες ήταν η κύρια αιτία θανάτου στις βιομηχανικές κοινωνίες, σήμερα είναι οι εκφυλιστικές, μη-μεταδοτικές, που συνήθως καλούνται και «ασθένειες των δυτικών κοινωνιών» ή του τρόπου ζωής.

Ποια είναι τα κύρια επιτεύγματα της ιατρικής στον εικοστό αιώνα;
Είναι πολλά: για να αρχίσουμε, η καλυτέρευση των τεχνικών στη χειρουργική και την αναισθησιολογία, η μεγαλύτερη ασφάλεια στις μεταγγίσεις αίματος. Τα αντιβιοτικά έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές, αν και η κατάχρησή τους έχει δημιουργήσει μια καινούργια γενιά πιο ανθεκτικών βακτηριδίων που δεν επηρεάζονται από τις θεραπείες.
Οι τεχνικές διαγνωστικές πρόοδοι είναι εκπληκτικές. Σήμερα είναι δυνατό να κάνουμε ορατές, να μετρήσουμε και να μελετήσουμε τις λειτουργίες των εσωτερικών οργάνων και να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των σκέψεων και των συναισθημάτων μέσα στον εγκέφαλο.
Η μοριακή βιολογία και η γενετική άνοιξαν τις πόρτες νέων κόσμων.
Πολλά συγγενή ελαττώματα μπορούν να εντοπιστούν και κάποτε να διορθωθούν πριν τη γέννηση. Οι γενετιστές μαθαίνουν να ανιχνεύουν στο DNA την προδιάθεση για μερικές ασθένειες και μελετούν πώς να επεμβαίνουν για να εμποδίζουν την εμφάνισή τους.
Οι δυνατότητες της ιατρικής τεχνολογίας εμφανίζονται ατελείωτες. Με επιστήμονες που προσπαθούν να κλωνοποιήσουν τα κύτταρα για να κατασκευάζουν ανταλλακτικά για το σώμα, πραγματικά τα μόνα εμπόδια φαίνεται να προέρχονται από τα κόστη και τα οικονομικά διαθέσιμα.

Δεν εκπλήσσει, άρα, που σήμερα ζούμε πολύ περισσότερο από παλιά!
Στην πραγματικότητα αυτό είναι μόνο ένας από τους μύθους που πρέπει να καταρρίψουμε. Για καιρό πιστευόταν ότι η μοντέρνα ιατρική έκανε το θαύμα να μακρύνει τη ζωή: στην Ιταλία, το προσδόκιμο ζωής από τη γέννηση πέρασε από τα 43 χρόνια για τη γυναίκα (42,6 για τον άντρα) του πρώτου μισού του 19ου αιώνα στα 82,4 (76,0 για τον άντρα) του 2000. Στην πραγματικότητα, η μέση διάρκεια ζωής της εποχής εκείνης επηρεαζόταν βαριά από τη βρεφική θνησιμότητα: στην αρχή του περασμένου αιώνα, 1 παιδί στα 6 πέθαινε στο πρώτο έτος της ζωής του κυρίως λόγω των μεταδοτικών ασθενειών. Ακόμα και σήμερα στα πιο φτωχά κράτη της Αφρικής, για τα παιδιά το προσδόκιμο ζωής είναι κάτω από τα 43 χρόνια.
Όμως, ένα άτομο 65 χρονών έχει σήμερα το ίδιο προσδόκιμο ζωής που θα είχε και εκείνη την εποχή αν είχε επιβιώσει τον επικίνδυνο πρώτο χρόνο, με ένα πλεονέκτημα ίσως των 5~6 χρόνων επιπλέον.


-η υγεία, στον κόσμο του σήμερα, εξαρτάται κυρίως
από εκείνο που εκείνο που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε
και από το πώς επιλέγουμε να ζήσουμε-


Πως είναι δυνατόν, τότε, να υπάρχουν σήμερα όλες αυτές οι «εκφυλιστικές ασθένειες»; Ίσως γιατί τον προπερασμένο αιώνα οι άνθρωποι πεθαίνανε πολύ νέοι, πριν να εμφανίσουν τις τυπικές ασθένειες του «γήρατος»;
Ο όρος «εκφυλιστικές ασθένειες» είναι στην πραγματικότητα ακατάλληλος. Για χρόνια ο κόσμος αποδεχόταν κατά θανάσιμο τρόπο ότι οι ασθένειες που σχετίζονται με την αρτηριοσκλήρωση (καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλική αποπληξία), ο καρκίνος, ο διαβήτης, η φλεγμονή του εκκολπώματος, η αρθρίτιδα και ούτω καθεξής, ήταν ασθένειες του γήρατος και έτσι αναπόφευκτες. Τίποτα δε θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια. Πραγματικά, εκατό χρόνια πριν, στο δυτικό κόσμο:

Η αρτηριοσκλήρωση ήταν πρακτικά άγνωστη. Η πρώτη περιγραφή της καρδιοστεφανιαίας νόσου και της αποπληξίας (εγκεφαλικού) στην ιατρική βιβλιογραφία έγινε το 1910. Σήμερα αυτή η ασθένεια ευθύνεται στην Ιταλία για το 44% των θανάτων.

Ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του πνεύμονα ήταν πρακτικά άγνωστοι. Σήμερα, ένας Ιταλός στους 4 πεθαίνει από καρκίνο, και το μισό από αυτούς τους θανάτους προκαλείται από αυτές τις νεοπλασίες.

Οι περιπτώσεις διαβήτη ήταν ελάχιστες. Σήμερα ο αριθμός των διαβητικών αυξάνεται με τρομακτικό ρυθμό. Ο διαβήτης και οι επιπλοκές του αποτελούν μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου.

-οι πρόοδοι της υπερτεχνολογικής ιατρικής
δεν έχουν επηρεάσει την εξέλιξη των θανάσιμων ασθενειών
που πλήττουν τις κοινωνίες μας-


Με τις προόδους της ιατρικής που έχουν επιτελεστεί, αυτά τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Για αυτές τις ασθένειες δεν έπρεπε να μειωθεί η συχνότητα της εμφάνισής τους;
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτές οι ασθένειες δεν είναι εκφυλιστικές, δηλαδή δεν προκαλούνται αναγκαστικά από την πάροδο του χρόνου και τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης. Το γεγονός ότι πλήττουν όλο και νεότερα άτομα και η «επιδημική» τους διάδοση παρά τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας διαψεύδουν αυτή τη θέση.
Η σύγχρονη επιδημιολογία (η μελέτη της συμπεριφοράς των ασθενειών στους διάφορους πληθυσμούς του κόσμου) αποκάλυψε ότι το μέγιστο μέρος αυτών των ασθενειών προκαλείται από τον τρόπο ζωής. Είναι ουσιαστικά ασθένειες της αφθονίας: πολύ φαγητό, πολύ αλκοόλ, πολύ κάπνισμα και πολύ λίγη φυσική εξάσκηση. Η ιατρική ως τώρα περιορίζεται να θεραπεύει τα συμπτώματα, αλλά ήρθε η στιγμή να πολεμήσουμε τις αιτίες.

Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι ασθένειες προκαλούνται από τον άνθρωπο; Δεν μπορεί να είναι αλήθεια!
Είναι ακριβώς έτσι. Η λύση για πολλά από τα προβλήματα της υγείας σήμερα δεν εξαρτάται από τους γιατρούς, από τις προόδους της τεχνολογίας ή από την ποιότητα των νοσοκομείων η υγεία είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των επιλογών ζωής, της κληρονομικότητας και του περιβάλλοντος.
Η υγεία, στο σημερινό κόσμο, εξαρτάται κυρίως από αυτό που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, από το πώς επιλέγουμε να ζήσουμε: πάνω απ’ όλα, από το τι τρώμε και πίνουμε, από το πόσο κινούμαστε και από το αν καπνίζουμε ή όχι.

Συνταρακτικό! Είναι μεγάλη τύχη λοιπόν να μπορούμε να κάνουμε κάτι για να καλυτερέψουμε την υγεία!
Αυτό είναι το θέμα: Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να αναλάβουν προσωπικά την ευθύνη για την υγεία τους. Και είναι ακριβώς αυτό που επιδιώκει αυτό το βιβλίο: να διδάξει πώς να το κάνουμε. Πώς να ζήσουμε μια ζωή υψηλής ποιότητας και να αποφύγουμε τις πιο συνηθισμένες αιτίες ασθενειών, πόνου, αναπηρίας, και πρόωρου θανάτου. Με τις γνώσεις που διαθέτουμε σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν με καλή υγεία ως τα εκατό χρόνια.

Το να εξαρτούμε την υγεία από πολυδάπανες ιατρικές δομές
και πανάκριβα υπερτεχνολογικά μηχανήματα
που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας,
δε μπορεί να είναι η λύση.


ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ;

Το κράτος
Τι κάνει; Η ιταλική κυβέρνηση διάθεσε το έτος 2000 στην υγεία μόνο το 5,9% του ΑΕΠ, ποσοστό που αντιπροσωπεύει μια μείωση 10% σε σχέση με το έτος 1990, όταν οι αντίστοιχες δαπάνες ήταν σε ποσοστό 6,4%. (σημ. μετ.: και από προσπάθειες διαφώτισης τίποτε…)

Οι γιατροί
Τι κάνουν; λίγα ή τίποτα. Η πλειοψηφία των γιατρών ασχολείται με το να συνταγογραφεί φάρμακα και να ζητάει όλο και πιο περίπλοκες έρευνες, αντί να καλλιεργούν στους ασθενείς τους τη συνείδηση της σημασίας του τρόπου ζωής για την πρόληψη πολλών ασθενειών.

Τα ινστιτούτα υγείας και ομορφιάς
Τι κάνουν; Προσφέρουν προγράμματα που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρόνο («αδύνατη μέση σε μόνο 30 μέρες») και εφαρμόζουν φυσική άσκηση που προκαλεί περισσότερο πόνο παρά ευχαρίστηση (λέξη κλειδί «να κάψουμε») και επιδιώκουν την παραπλάνηση παρά την προάσπιση της υγείας.

«η θεωρεία ότι οι ασθένειες που πλήττουν τις δυτικές κοινωνίες συνδέονται με τον τρόπο ζωής, και άρα είναι δυνατόν να προληφθούν και να θεραπευτούν, είναι η μεγαλύτερη ιατρική ανακάλυψη του 20ου αιώνα»
Denis Burkitt
Άγγλος γιατρός που ανακάλυψε το ομώνυμο λέμφωμα του Burkitt


Στην πράξη

Και εσύ;
Βάλε τις βάσεις για μια ζωή με περισσότερη υγεία.
Ποιες είναι οι συνήθειες που θα ήθελες να αλλάξεις ή να υιοθετήσεις για να βελτιώσεις την υγεία σου;

Γράψ’ τες σ’ αυτό το χώρο:

1).....................................................................

2)………………………………………….....

3)………………………………………….....

4)…………………………………………….

5)…………………………………………….

6)…………………………………………….


Dr.ssa Luciana Baroni,
Societa’ Scientifica di Nutrizione Vegetariana, SSNV-Onlus, Italia
Dr. Hans Diehl,
Lifestyle Medicine Institute, Loma Linda, Ca, USA

Δεν υπάρχουν σχόλια: