Σάββατο, 7 Ιουνίου 2008

ΠΑΜΦΑΓΟΣ Ή ΦΥΤΟΦΑΓΟΣ;
O ΑΝΘΡΩΠΟΣ EINAI ΠΑΜΦΑΓΟΣ Ή ΒΕΓΚΕΤΑΡΙΟΣ;
(ΦΥΤΟΦΑΓΟΣ)

Akha cropped.png

Τι είπαν οι πιο διάσημοι επιστήμονες για αυτό το θέμα!

(Κάρολος Λινναίος, Κάρολος Δαρβίνος, Αλέξανδρος Χούμπολντ κ.α.)

«Ο άνθρωπος θα μπορούσε να ζήσει μόνο με φυτά. Όμως ολόκληρη η φύση δε θα του έφτανε για να ικανοποιήσει την αδηφαγία και την αλλοπρόσαλλη ποικιλία των ορέξεών του.» Ζωρζ Λουί Λεκλέρκ


Του Λουίς Βαγιέχο Ροδρίγκεθ

Στην εποχή μας είναι γενικά παραδεκτό ότι για να εξασφαλίσει ο άνθρωπος μια πλήρη, ισορροπημένη διατροφή, με πρωτεΐνες καλής ποιότητας, πρέπει να τρώει κρέας. Επιπλέον αυτό το λένε, ή το αφήνουν να εννοηθεί, διακεκριμένοι γιατροί όπως ο Δρ. Φρανσίσκο Γκράντε Χοβιάν, που θεωρείται η μέγιστη διατροφική αυθεντία στην Ισπανία. Σ’ αυτό πρέπει να προσθέσουμε ότι το Υπουργείο Υγείας συνιστά να τρώμε κρέας και ότι η πλειοψηφία του κόσμου το τρώει και το θεωρεί ένα καλό τρόφιμο. Κι όμως παρόλα αυτά, κατά εκπληκτικό τρόπο, οι πιο διάσημοι ανθρωπολόγοι και επιστήμονες-φυσιοδίφες που είχε η ανθρωπότητα ήταν βεγκετάριοι, ή τουλάχιστον, ένας μετά τον άλλον διακήρυσσαν ότι ο άνθρωπος από τη φύση του είναι. Μερικές φορές εμφανίζεται η ασυνέπεια, έτσι, για παράδειγμα, ο Λινναίος διακήρυσσε ότι ο άνθρωπος από τη φύση του δεν μπορεί να τρώει κρέας αλλά ο ίδιος του έτρωγε.


Πρέπει να έχουμε στο νου ότι οι λέξεις «βεγκετάριος» και «βεγκεταρισμός» εμφανίστηκαν με την εμφάνιση της πρώτης βεγκετάριας ένωσης του κόσμου που ήταν η Vegetarian Society, που ιδρύθηκε στο Μάντσεστερ στις 30 09 1847. Πριν από αυτή την ημερομηνία αυτές οι λέξεις δεν εμφανίζονται σε κανένα γραπτό, αντίθετα γινόταν χρήση όρων όπως «φυτική δίαιτα» ή «Πυθαγόρεια δίαιτα» και η έλλειψή τους δυσκολεύει την έρευνα.
Επιπλέον σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε ότι για να ξέρουμε αν ένας διάσημος φυσικός επιστήμονας ήταν ή όχι βεγκεταριανός, θα πρέπει να διαβάσουμε τις βιογραφίες του καθενός τους. Βιογραφίες δύσκολο ή αδύνατο να τις βρούμε, αφού δεν είχαν γραφτεί για όλους τους. Και αν έχουν γραφτεί οι βιογραφίες των διάσημων ανθρώπων που αφιερώθηκαν στις τέχνες, γράφτηκε πολύ λίγο για τις ζωές των ανθρώπων της επιστήμης και σ’ αυτή τη δυσκολία πρέπει να προσθέσουμε και την ακόλουθη: την ελλειμματική ή και ανύπαρκτη σημασία που έδιναν οι βιογράφοι στη διατροφή των βιογραφούμενων. Έτσι, για παράδειγμα, ο Κόλιν Σπένσερ αναφέρει στο βιβλίο του «Το Συμπόσιο του Αιρετικού» ότι από τις 60 βιογραφίες του Λεονάντο ντα Βίντσι , μόνο 2 από τους βιογράφους του αναφέρουν ότι ήταν βεγκετάριος. Παρόλες αυτές τις δυσκολίες, είναι πολύ ξεκάθαρες οι διακηρύξεις των πιο διάσημων ανθρωπολόγων που είχε η ανθρωπότητα, και σαν δείγμα, ας διαβάσει ο αναγνώστης τα παρακάτω που είπαν:


Ο Τζον Ρέυ (1628-1704) ονομάστηκε Πατέρας της Αγγλικής Φυσικής Ιστορίας και προς τιμήν του, το 1844, ιδρύθηκε η Εταιρία Ρέυ. Σύμφωνα με τον Τζον Ρέυ: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο άνθρωπος δε διαμορφώθηκε έτσι ώστε να είναι ένα κρεοφάγο πλάσμα.» Επιπλέον διακήρυξε:


Α) «Ω, τι γλυκό, άγιο και αθώο είναι το θέαμα ενός τραπεζιού σερβιρισμένου με τρόφιμα της φύσης και τι διαφορά με ένα που αποτελείται από αχνιστό κρέας από ζώα γδαρμένα και σκοτωμένα! Ο άνθρωπος δεν έχει καθόλου τα χαρακτηριστικά ενός κρεοφάγου. Η αρπαγή και η αδηφαγία δεν είναι φυσικές σε αυτόν. Δεν έχει κοφτερά δόντια ούτε νύχια για να ξεσχίζει το θύμα του. Αντίθετα, έχει χέρια για να συλλέγει τα φρούτα και τους καρπούς και κατάλληλα δόντια για να τα μασάει.»


Β) «Όλα όσα χρειαζόμαστε σαν τρόφιμα, όλα όσα μπορούν να μας δώσουν δύναμη και ευχαρίστηση μας τα δίνει άφθονα και στις σωστές αναλογίες το ανεξάντλητο απόθεμα της Φύσης. Ο λαχανόκηπος μας μάς προσφέρει όλες τις γευστικές απολαύσεις που μπορούμε να φανταστούμε, ενώ τα σφαγεία και τα κρεοπωλεία είναι γεμάτα από παγωμένο αίμα και ανυπόφορη δυσωδία».


Άλλος διάσημος φυσικός επιστήμονας ήταν ο Κάρολος Λινναίος (1707-1778). Γιατρός του Σουηδικού Στρατού, πρόεδρος της Ακαδημίας των Επιστημών και καθηγητής της Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας. Ο Λινναίος δημιούργησε το επιστημονικό όνομα των φυτών και των ζώων και τη μέθοδο της επιστημονικής τους ταξινόμησης που ισχύει μέχρι και σήμερα, παρότι πέρασαν ήδη περισσότεροι από δύο αιώνες. Ο Λινναίος έγραψε:


Α) «Φρούτα και φαγώσιμα φυτά αποτελούν την πιο κατάλληλη τροφή για τον άνθρωπο».


Β) «Σύμφωνα με την ανατομία του, ο άνθρωπος δεν είναι φυσιολογικά σε θέση να τρώει κρέας».


Γ) «Τα φρούτα είναι το πιο κατάλληλο τρόφιμο για τον άνθρωπο όπως δείχνει η αναλογία του με τα τετράχειρα και η δομή της οδοντοστοιχίας του και του πεπτικού του συστήματος».


Ο φυσικός επιστήμονας Ζωρζ Λουί Λεκλέρκ, πιο γνωστός σαν κόμης Μπουφόν, (1707-1788) ήταν μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, υπεύθυνος του Βασιλικού Κήπου και με διάφορους συνεργάτες έγραψε τη Φυσική Ιστορία σε 36 τόμους. Ο Μπουφόν διακήρυξε ότι «ο άνθρωπος θα μπορούσε να ζήσει μόνο με φυτά. Όμως ολόκληρη η φύση δε θα του έφτανε για να ικανοποιήσει την αδηφαγία και την αλλοπρόσαλλη ποικιλία των ορέξεών του. Ο άνθρωπος καταναλώνει και καταπίνει μόνος του περισσότερο κρέας από όλα τα άλλα ζώα μαζί και όχι από ανάγκη αλλά από κατάχρηση.»
Συνεργάτης του Μπουφόν ήταν ο Δρ. Λουί Μαρία Ντ’ Ομπεντόν (Luis María D´Aubenton, 1716-1799). Ήταν καθηγητής ορυκτολογίας της βασιλικής αυλής και της φυσικής ιστορίας στο Κολέγιο Ιατρικής. Ο Ντ’ Ομπεντόν είπε ότι:
«Πρέπει να υποθέσουμε ότι, όσο ο άνθρωπος ζούσε σε μια φυσική κατάσταση και σε ένα ευχάριστο κλίμα, όπου η γη παράγει από μόνη της κάθε είδους φρούτα, διατρεφόταν με αυτά και δεν έτρωγε τα ζώα.»
Ο Γεώργιος Κουβιέρος (Jorge Cuvier, 1769-1832), ήταν Γάλλος φυσικός επιστήμονας, ανατόμος και γεωγράφος. Ήταν καθηγητής του Γαλλικού Κολεγίου, γραμματέας της Ακαδημίας Επιστημών και καγκελάριος του πανεπιστημίου. Δημιούργησε τη Συγκριτική Ανατομία και την Παλαιοντολογία. Χάρις στις μελέτες του έγινε δυνατόν να αναπαρασταθούν από μόνο θραύσματα οστών ολόκληρα εξαφανισμένα είδη ζώων. Ο Κουβιέρος τιμήθηκε με τις διακρίσεις και τους τίτλους του βαρόνου και του αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής από τον Ναπολέοντα, τον Λουδοβίκο τον 18ο και τον Λουδοβίκο-Φίλιππο. Ο Κουβιέρος στο έργο του Μαθήματα Συγκριτικής Ανατομίας ξεκαθαρίζει:
«Η συγκριτική ανατομία μας δείχνει ότι από κάθε άποψη ο άνθρωπος ανήκει στα φρουτοφάγα ζώα και σε καμιά περίπτωση στα κρεοφάγα… Μόνο μεταμφιέζοντας τη νεκρή σάρκα με μαγειρικές προετοιμασίες κάνει δυνατό το να τη μασήσει ο άνθρωπος, γιατί η θέα του ωμού και ματωμένου κρέατος μας προκαλεί τον τρόμο και την αηδία.»
Ας δούμε μερικές ακόμα δηλώσεις του Κουβιέρου:
Α) «Σύμφωνα με τη διαμόρφωση των κύριων οργάνων του ανθρώπου, έχει αποδειχτεί ότι η διατροφή του δεν μπορεί να αποτελείται παρά μόνο από φυτά.»
B) «Η φυσική διατροφή για τον άνθρωπο, κρίνοντας από την οργανική δομή του, συνίσταται σε φρούτα, ρίζες και φυτά.»
C) «Όλη η δομή του ανθρώπινου σώματος, μέχρι και τις πιο μικρές λεπτομέρειες, είναι προορισμένη, από τη φύση, για μια διατροφή αποκλειστικά φυτική.»
D) «Ο άνθρωπος φαίνεται να έχει διαμορφωθεί για να διατρέφεται με φρούτα, ρίζες και άλλα χυμώδη μέρη των φυτών. Τα κοντά σαγόνια του μέτριας δύναμης, οι κυνόδοντές του, με το ίδιο μήκος με τα άλλα δόντια και οι κυλινδρικοί γομφίοι (τραπεζίτες) του δεν του επιτρέπουν να μασάει το χόρτο ούτε να καταβροχθίζει το κρέας παρά μόνο αν παρασκευάσει αυτά τα τρόφιμα με το μαγείρεμα. Τα όργανα του πεπτικού του συστήματος είναι διαμορφωμένα σύμφωνα με το είδος και τη φύση της οδοντοστοιχίας του. Το στομάχι του είναι απλό, ο πεπτικός σωλήνας μέτριου μήκους και το παχύ έντερο πολύ καλά διαχωρισμένο.»
Ο Αλέξανδρος Χούμπολντ (Alejandro Humboldt, 1769-1859) ήταν Γερμανός φυσιοδίφης, εξερευνητής και γεωγράφος. Διενέργησε έρευνες πάνω στο γήινο μαγνητισμό και υποστήριξε την πυρογενή προέλευση των βράχων. Θεωρείται ο ιδρυτής της Κλιματολογίας, της Γήινης Μορφολογίας, της Φυσικής Γεωγραφίας των Θαλασσών και της Γεωγραφίας των φυτών. Έγραψε ένα έργο σε 30 τόμους με τον τίτλο Κόσμος –ταξίδια στις περιοχές του Ισημερινού της Νέας Ηπείρου. Ο Χούμπολντ διακήρυξε ότι: «Η κρεατική διατροφή δε διαφέρει πολύ από την ανθρωποφαγία και τον κανιβαλισμό» και ότι «Η ίδια έκταση γης που καλλιεργημένη με χόρτο για να διαθρέψει ζώα για ανθρώπινη κατανάλωση θα διάτρεφε 10 άτομα, αν καλλιεργούνταν με φακές, μπιζέλια και φασόλια θα μπορούσε να διαθρέψει 100 άτομα. Η τροπική λεκάνη παράγει αρκετή ποσότητα από μπανάνες για να διαθρέψει άνετα όλη την ανθρωπότητα.»
Ο Ρικάρντο Όουεν (Ricardo Owen, 1804-1892) ήταν Άγγλος φυσιοδίφης που σπούδασε με τον Κουβιέρο. Ταξινόμησε τη συλλογή Χάντερ του Βασιλικού Κολέγιου χειρουργικής, ήταν συντηρητής του τμήματος Φυσικής Ιστορίας του Βρετανικού Μουσείου και οργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του νότιου Κέσινγκτον. Σπούδασε Συγκριτική Ανατομία και Φυσιολογία και Παλαιοντολογία. Έγραψε τα Μαθήματα Συγκριτικής Ανατομίας και Ανατομία και Φυσιολογία των σπονδυλωτών. Ο Όουεν διακήρυξε:
Α) «Τα ανθρωποειδή και όλα τα τετράχειρα λαμβάνουν τη διατροφή τους από τα φρούτα, τους σπόρους και άλλες φυτικές ουσίες και η αυστηρή αναλογία της δομής αυτών των ζώων με αυτή του ανθρώπου αποδεικνύει ξεκάθαρα την φρουτοφάγα φύση του».
B) «Οι πίθηκοι, που η οδοντοφυΐα τους είναι σχεδόν ίδια με του ανθρώπου, διατρέφονται κυρίως με φρούτα, σπόρους, καρπούς και άλλες παρόμοιες μορφές από τους πιο εύγευστους και θρεπτικούς ιστούς του φυτικού βασιλείου. Και η θεμελιώδης ομοιότητα στην οδοντοφυΐα των τετράχειρων και των ανθρώπων αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος ήταν, από την προέλευσή του, φτιαγμένος για να τρώει φρούτα από τα δέντρα του Παραδείσου.»
Και βέβαια και ο πιο διάσημος Άγγλος επιστήμονας φυσιοδίφης και αυτός συμφωνεί με τους άλλους φυσιοδίφες. Αναφέρομαι στον Κάρολο Δαρβίνο (Carlos Darwin 1809-1882) που στα 22 του χρόνια ξεκίνησε ένα ταξίδι σαν ερευνητής-φυσιοδίφης γύρω από τον κόσμο με το πλοίο beagle (κυνηγόσκυλο) που κράτησε 5 χρόνια. Σ’ αυτό το ταξίδι ο Δαρβίνος συνέλλεξε υλικό που του χρησίμεψε για να δημοσιεύσει το 1859 το πιο γνωστό του βιβλίο: Η προέλευση των ειδών μέσω της φυσικής επιλογής. Ο Δαρβίνος ήταν μέλος της Βασιλικής Εταιρίας του Λονδίνου και όταν πέθανε κηδεύτηκε στο Αβαείο του Westminster με μεγάλες επικήδειες τιμές, ενώ παραβρέθηκαν διπλωματικές αντιπροσωπείες από τα πιο σημαντικά έθνη.
Ο Δαρβίνος διακήρυξε ότι «Η διαβάθμιση των μορφών και των λειτουργιών, των συνηθειών και της δίαιτας των οργανισμών, δείχνει με φανερό τρόπο, ότι η κατάλληλη διατροφή για τον άνθρωπο είναι φυτική όπως αυτή των ανθρωπόμορφων και των μαϊμούδων, και ότι οι κυνόδοντες του, λιγότερο αναπτυγμένοι από των τελευταίων, δεν προορίζονται για να συναγωνίζεται με τα θηρία ούτε με τα σαρκοφάγα ζώα.»
Επιπλέον στο βιβλίο του Η προέλευση του Ανθρώπου, μας λέει: «Αν και δε γνωρίζουμε τίποτα με βεβαιότητα για το χρόνο και τον τόπο που ο άνθρωπος για πρώτη φορά έχασε το παχύ του τρίχωμα, με πολλές πιθανότητες να το μαντέψουμε μπορούμε να πούμε ότι βρισκόταν τότε σε ένα θερμό περιβάλλον, συνθήκη ευνοϊκή για μια ζωή φρουτοφαγική που, κρίνοντας από τις αναλογίες, πρέπει να ήταν αυτή που ζούσε.»
Ο Θωμάς Ερρίκος Χάξλεϋ (Tomás Enrique Huxley, 1825-1895) ήταν Άγγλος γιατρός και ανθρωπολόγος που υποστήριζε τις θεωρίες του Δαρβίνου και που έφτασε να γίνει Πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρίας. Ανάμεσα σε άλλα βιβλία έγραψε τις Ζωολογικές ενδείξεις της θέσης του ανθρώπου στη φυσική τάξη και την Συγκριτική Ανατομία. Ας δούμε μερικές διακηρύξεις του Χάξλεϋ:
Α) Πριν το τσεκούρι και τη φωτιά, ο άνθρωπος σίγουρα δεν μπορούσε να ήταν κροφάγος.
Β) Το μήκος του πεπτικού σωλήνα του ανθρώπου είναι από 5 ως 8,5 μέτρα και η απόσταση από το στόμα ως τον κόκκυγα είναι από 50 ως 80 εκατοστά, που δίνει ένα συντελεστή 10, όχι 3 όπως των σαρκοφάγων ούτε και 20 όπως των χορτοφάγων.»
Γ) «Το μόνο ζώο με ίσως παμφάγα μορφολογία που υπάρχει είναι η αρκούδα, που διαθέτει γομφίους άλλους μυτερούς και άλλους επίπεδους.»
Ο σερ Αρθούρος Κέιθ (sir Arthur Keith 1866-1955) ήταν Άγγλος ανατόμος και ανθρωπολόγος. Μαζί με τον Martín Flack ανακάλυψε το φυσικό μηχανισμό ρύθμισης των καρδιακών συστολών. Ήταν πρύτανης του πανεπιστημίου του Αμπερντίν και έγραψε την Εισαγωγή στη Μελέτη των Ανθρωπόμορφων μαϊμούδων, των προϊστορικών ειδών ανθρώπων και μελέτες πάνω στην εξέλιξη του ανθρώπου. Αυτός ο ανθρωπολόγος μας λέει ότι «οι χιμπατζήδες και οι γορίλες έχουν το ίδιο πεπτικό σύστημα με εμάς. Αυτή είναι η απόδειξη της Συγκριτικής Ανατομίας υπέρ μιας δίαιτας με βάση τα ωμά φυτά που επιτρέπει την ενζυμική πέψη που προκαλεί αρκετές κενώσεις κάθε μέρα, μαλακές και χωρίς σήψη.»
Ως εδώ οι διακηρύξεις των πιο διάσημων ανθρωπολόγων-φυσιοδιφών που είχε η ανθρωπότητα. Πρέπει να παρατηρήσουμε και τα πορίσματά τους συχνά τα υποστηρίζουν συγκρίνοντας την ανατομία του ανθρώπου με αυτή των άλλων θηλαστικών, και ειδικά των πιθήκων και μας για τη μορφή των δοντιών τους και το μήκος του πεπτικού σωλήνα και μ’ αυτό τον τρόπο όλοι οι διάσημοι νατουραλιστές έφτασαν στο ίδιο ομόφωνο συμπέρασμα: ο άνθρωπος είναι βεγκετάριος (φυτοφάγος) από τη φύση του, έστω και αν δεν αναφέρουν αυτή τη λέξη, αφού η πλειοψηφία αυτών των επιστημόνων έζησε πριν την εμφάνιση αυτής της λέξης.
Επίσης μπορεί να επιχειρηματολογήσει κανείς κατά του βεγκεταριανισμού από το γεγονός ότι ο προϊστορικός άνθρωπος εμφανίζεται στις τοιχογραφίες των βράχων σαν κυνηγός, αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας τις έρευνες του ανθρωπολόγου Άλαν Γουόλκερ, του πανεπιστημίου John Hopkins, που μελέτησε τροφικά αποτυπώματα που άφησαν οι τροφές στα απολιθωμένα δόντια και σαν συμπέρασμα των ερευνών του διακήρυξε ότι «οι αρχικοί πρόγονοί μας άνθρωποι δεν διατρέφονταν κυρίων με κρέας, ούτε με σπόρους, βλαστούς, φύλλα ή χόρτα. Ούτε ήταν παμφάγοι, αλλά όπως φαίνεται διατρέφονταν κυρίως με μια δίαιτα από φρούτα. Δε συναντήσαμε εξαιρέσεις. Κάθε δόντι που εξετάσαμε, από τα προερχόμενα από τους ανθρωποειδείς της περιόδου πριν 12 εκατομμύρια χρόνια μέχρι και τον homo erectus αποδείχτηκε να είναι το δόντι ενός φρουτοφάγου.
Και για να τελειώσουμε, διατυπώνω στον αναγνώστη την ακόλουθη ερώτηση: ο άνθρωπος είναι βεγκετάριος (φυτοφάγος) από τη φύση του; Σήμερα η πλειοψηφία των γιατρών λέει πως όχι, αλλά οι πιο διάσημοι ανθρωπολόγοι συμπέραναν πως ναι, είναι. Αν αυτό είναι έτσι, τότε μόνο μια μειοψηφία του πληθυσμού των ανεπτυγμένων κρατών, οι λεγόμενοι «βεγκετάριοι», έχουν μια σωστή διατροφή ενώ η πλειοψηφία του πληθυσμού ακολουθεί μια λανθασμένη διατροφή.
Luis Vallejo Rodríguez
pasiflora91@yahoo.es

Μετάφραση: Γκαρέλας Κώστας