Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2007

Πλεονεκτήματα του ΒεγκεταριανισμούΗ Βεγκεταριανή Δίαιτα:


Πλεονεκτήματα του Βεγκεταριανισμού


του Φαίδρωνα

Δεν είναι η πρόθεσή μας εδώ να πείσουμε τους αναγνώστες να γίνουν βεγκεταριανοί. Αντίθετα, είναι μια αντικειμενική απάντηση σε όσους θέλουν να γνωρίσουν τα πλεονεκτήματα του βεγκεταριανισμού.

Βεγκεταριανός είναι κάποιος που δεν τρώει ζωικά τρόφιμα. Κάποιοι αυτοαποκαλούνται βεγκεταριανοί και συνεχίζουν να τρώνε κοτόπουλο και ψάρι. Να είστε βέβαιοι ότι αυτά τα είδη εξακολουθούν να ανήκουν στο ζωικό βασίλειο –έχουν σάρκα και αίμα όπως ακριβώς ένα μοσχάρι, ένας άνθρωπος ή ένα ελάφι. Επίσης χρησιμοποιεί στο ελάχιστο είδη από δέρμα, μόνο όπου είναι απαραίτητο.

Υπάρχουν τρεις απόψεις για να εξετάσουμε το βεγκεταριανισμό. Η διατροφική, η πνευματική και η ηθική.

Από διατροφικής άποψης, το αλκαλικό πεπτικό σύστημα του ανθρώπου δε μπορεί να διασπάσει επαρκώς τις όξινες ουσίες, όπως είναι κυρίως το κρέας. (Επίσης το ποσό της χοληστερόλης σ’ αυτό είναι ανθυγιεινό.)

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου κάνει θραύση! Αυτό οφείλεται στην αργή εκκένωση και στην αποσύνθεση των υπολειμμάτων του κρέατος. Όσοι είναι βεγκεταριανοί από πολλά χρόνια δεν υποφέρουν από τέτοια ασθένεια.

Η ποσότητα και το είδος των λιπών του κρέατος είναι ανθυγιεινά και αρχίζουν να ταγκιάζουν με το θάνατο του ζώου. Η σάρκα και το αίμα λοιπόν αρχίζουν να αποσυντίθενται αμέσως μόλις το ζώο θανατώνεται.

Πολλοί κρεοφάγοι πιστεύουν ότι το κρέας είναι η μόνη πηγή πρωτεΐνης. Και όμως, η ποιότητα αυτής της πρωτεΐνης είναι τόσο φτωχή που μικρό μέρος της μπορεί να αξιοποιηθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό γιατί είναι μη-πλήρης και δεν έχει το σωστό συνδυασμό αμινοξέων, που είναι τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών.

Μελέτες έδειξαν ότι ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει πέντε φορές την ποσότητα πρωτεϊνών που χρειάζεται. Είναι κοινή ιατρική παραδοχή ότι οι πολλές πρωτεΐνες είναι επικίνδυνες, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από το ουρικό οξύ (το υποπροϊόν από την πέψη των πρωτεϊνών), που επιβαρύνει τα νεφρά, προσβάλλοντας τα κύτταρά τους, τους νεφρώνες. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται νεφρίτιδα. Η κύρια αιτία εμφάνισής της είναι η υπερβολική επιβάρυνση των νεφρών.

Περισσότερη αξιοποιήσιμη πρωτεΐνη βρίσκεται σε μια κουταλιά τοφού ή σόγιας παρά σε μια συνήθη μερίδα κρέατος!

Παρατηρήσατε ποτέ τι συμβαίνει σε ένα κομμάτι κρέατος αν μείνει στον ήλιο για τρεις μέρες; Το κρέας μπορεί να μείνει στο ζεστό περιβάλλον του πεπτικού μας συστήματος για τουλάχιστον τέσσερις μέρες μέχρι να αποβληθεί. Δεν κάνει τίποτε άλλο από το να περιμένει να περάσει. Συχνά μένει για πολύ περισσότερο, ίχνη του παραμένουν για πολλούς μήνες. Γιατροί που ειδικεύονται στο πεπτικό σύστημα βρίσκουν υπολείμματα κρέατος στο παχύ έντερο ανθρώπων που ήταν βεγκεταριανοί για χρόνια, πράγμα που δείχνει ότι το κρέας παραμένει άπεπτο εκεί για πολύ καιρό. Αυτό παρατηρήθηκε μέχρι και σε από είκοσι χρόνια βεγκεταριανούς!

Το περιβάλλον του εντέρου είναι άριστο για την ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος οργανισμών. Σημειώστε ότι τα «φιλικά» βακτήρια που βρίσκονται κανονικά στο εντερικό σύστημα δεν είναι αρκετά ισχυρά για να προσβάλλουν τις ουσίες του κρέατος αφού αυτός δεν είναι ο σκοπός τους- συμβαίνει μάλλον το αντίθετο. Κάποιοι οργανισμοί που αναπτύσσονται στις σηπόμενες σαρκικές ουσίες προσβάλλουν αυτά τα εντερικά βακτήρια.

Οι τίγρεις και τα λιοντάρια που τρέφονται με κρέας και αναπτύσσονται δυνατά και υγιή έχουν όξινο πεπτικό σύστημα. Ακόμα, το εντερικό τους σύστημα είναι μια σχεδόν ευθεία γραμμή με μήκος ενάμιση μέτρο, όχι στριμμένο και περίπλοκα βαλμένο σε ένα μικρό χώρο όπως το ανθρώπινο, που είναι περίπου έξι μέτρα μακρύ.

Όλοι ξέρουν για τις ορμόνες και τις άλλες χημικές ουσίες (αντιβιοτικά) που προστίθενται στη διατροφή των ζώων. Γνωρίζετε όμως ότι σχεδόν ένα τρίτο των κοτόπουλων είναι λευχαιμικά και παρόλα αυτά επιτρέπεται να τα διαθέτουν. στην αγορά; Τα πουλερικά ακόμα είναι συχνά καταψυγμένα για ως και δύο χρόνια. Οι χαμηλές θερμοκρασίες δε σκοτώνουν όλα τα είδη βακτηρίων. Ακόμα χειρότερα, καθώς μεταφέρονται και αποθηκεύονται, τα καταψυγμένα κρέατα ξεπαγώνουν και παγώνουν πολλές φορές. Αυτό είναι σχεδόν αναπόφευκτο.
Οι κρεοφάγοι συχνά υποφέρουν πολύ συχνότερα από διάφορα είδη τροφικών δηλητηριάσεων απ’ ότι οι μη-κρεοφάγοι. Όταν είσαι άρρωστος, αδιάθετος, έχεις διάρροια, ή απλά αισθάνεσαι ανακατεμένο το στομάχι σου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν είχες την παραμικρή ιδέα ότι δηλητηριάστηκες από τους μικροοργανισμούς που ζούνε από τη νεκρή σάρκα που μόλις έφαγες.

Μετά υπάρχει το θέμα του ψαριού. Τα ψάρια δεν έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν ή να αποβάλλουν τις τοξίνες και πολύ συχνά τα ψάρια που ψαρεύονται ζουν σε μολυσμένα νερά. Όταν τρως ψάρι, τρως τοξίνες. Οι υγειονομικές υπηρεσίες εξετάζουν λιγότερο από το 20% από τα ψάρια που πουλιούνται.

Το κρέας έχει μεγάλο κόστος και είναι η πιο σπάταλη και ρυπογόνα μορφή τροφίμου. Όταν κανείς το βγάζει από τη δίαιτά του ένας καινούργιος κόσμος διατροφής ανοίγει. Κοστίζει λιγότερο από το μισό το να τρως βεγκεταριανά από όσο να τρως κρεοφαγικά. Υπάρχουν εξαιρετικές, θρεπτικές και εύκολες στην ετοιμασία τους βεγκεταριανές συνταγές από όλο τον κόσμο. Ιταλικές, κινέζικες, γαλλικές, ισπανικές, ελληνικές φυσικά, αραβικές κλπ.

Επιπλέον, κανείς μπορεί να απολαύσει τροφές που ποτέ δεν είχε δοκιμάσει πριν λόγω της ρουτίνας του κρέατος. Υπάρχουν δεκάδες είδη δημητριακών, λαχανικών, ξηρών καρπών, φρούτων, σπόρων και οσπρίων που μπορούν να παρασκευαστούν με ακόμα περισσότερους τρόπους. Συνήθως όλα αυτά παραμελούνται από τον καταναλωτή, ενώ μπορούν να αποτελέσουν συναρπαστικές μαγειρικές εναλλακτικές λύσεις στα συνηθισμένα κρέατα. Ο τρόπος παρασκευής τους είναι πάντα ο ίδιος, χωρίς να λείπει ο χώρος για την προσωπική «πινελιά» του καθενός. Έτσι μαθαίνοντας να μαγειρεύεις ένα νέο τρόφιμο, μαθαίνεις να μαγειρεύεις και όλα τα άλλα της ίδιας κατηγορίας.

Ο άνθρωπος που αποβλέπει στην πνευματικότητα προσπαθεί να βελτιώσει τον εαυτό του. Ο σκοπός της πνευματικής ανάπτυξης είναι να απομακρυνθούμε από τη ζωώδη φύση μας προς μια περισσότερο ανθρώπινη φύση που ο θεός θέλησε να έχουμε. Η κρεοφαγία στέκεται εμπόδιο σε κάτι τέτοιο. Η ίδια επιστήμη –που κάποιες φορές προσπαθεί να αγνοήσει την ύπαρξη μιας δύναμης ανώτερης από εμάς- απόδειξε, στο εργαστήριο, ότι τα επίπεδα επιθετικότητας είναι πολύ ψηλότερα στους κρεοφάγους απ’ ότι στους μη-κρεοφάγους! Τα ζωώδη ένστικτα γίνονται πολύ δυνατότερα κάθε φορά που τρως κρέας.

Όταν τα ζώα σφάζονται, ένζυμα πανικού και επιθετικότητας εξακοντίζονται στα κύτταρά τους από τους αδένες και άλλα όργανα, όπως στους ανθρώπους, και είναι μέρος του πτώματος που πάει στο κατάστημα τροφίμων. Παραμένουν στο κρέας μέχρι ο άνθρωπος να τα καταπιεί και να πάνε στο στομάχι του, αυτά τα ένζυμα που μοριακά είναι σχεδόν όμοια με τα ανθρώπινα.

Οι άνθρωποι με περισσότερες μεταφυσικές ανησυχίες πιστεύουν στην αύρα. Η κυριλλική φωτογράφηση έδειξε ότι ένα πεδίο ισχύος παραμένει γύρω από νεκρά σώματα ή ακρωτηριασμένα μέλη. Υιοθετείς τη ζωώδη αύρα όταν τρως νεκρά ζώα. Η προσωπική ανάπτυξη δεν είναι αυτό που ενδιαφέρει όσους έχουν πνευματικές επιδιώξεις; Αν ναι, τότε η κρεοφαγία απαγορεύεται αυστηρά.

Το κρέας είναι η πιο αναποτελεσματική μορφή παραγωγής τροφίμου. Ένα στοιχείο για αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη σπατάλη που απαιτείται για την παραγωγή κρέατος: χρειάζονται 10,000 λίτρα νερού για την παραγωγή ενός κιλού κρέατος (για πόση, καθαριότητα, παραγωγή ζωοτροφών κλπ). Αυτό είναι μια κύρια αιτία για την επικίνδυνη μέχρι εξάντλησης μείωση των υδατικών αποθεμάτων.

Η ηθική πλευρά του θέματος είναι αλληλένδετη με την πνευματική, ώστε θα πρέπει κανείς να αναρωτηθεί για την αναγκαιότητα, τη μέθοδο όσο και για το κάρμα του να σκοτώνουμε ζώα. Εντούτοις ο καθένας έχει τις δικές του ηθικές αρχές, για τις οποίες θα πρέπει να αποφασίσει από μόνος του. Δεν είναι σκοπός αυτού του κειμένου να επιβάλει μια συγκεκριμένη ηθική συμπεριφορά στον οποιονδήποτε.


Πρωτότυπο κείμενο στο:
http://www.innerself.com/Health/advantages_of_vegetarianism.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: